Mihail Popșoi: Rusia dorește instaurarea unui Guvern prorus în R. Moldova
Rusia urmărește să destabilizeze economia țării pentru a influența viitoarele alegeri parlamentare. O spune ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi. Șeful diplomației de la Chișinău a atras atenția asupra unei strategii a Kremlinului de a favoriza instalarea unui Guvern prorus la Chișinău, care să susțină interesele Moscovei în regiune.
Ministrul a declarat că autoritățile de la Chișinău rămân deschise și pregătite să ofere sprijin cetățenilor din regiunea transnistreană în contextul opririi livrărilor de gaze naturale din Rusia, transmite Știri.md cu referire la IPN.
„Spre deosebire de Federația Rusă, nouă ne pasă de cetățenii noștri. Vrem să-i ajutăm. Avem parteneri internaționali care vor să pună umărul, dar știți vorba veche: omului poți să-i iei ceva cu de-a sila, dar nu să-i dai. Ajutorul nu poate fi oferit cu forța. Noi rămânem deschiși pentru a oferi tot sprijinul cetățenilor din stânga Nistrului”, a spus Popșoi în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Potrivit ministrului, prin stoparea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană, Rusia are scopul de a influența rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova în favoarea forțelor proruse, ceea ce ar putea submina parcursul european al țării.
„Gazprom are obligația contractuală să ofere gaz. Rute alternative există, prin Balcani. E de înțeles pentru toți că această criză este una artificială. Se dorește destabilizarea economică a Republicii Moldova, astfel încât cetățenii din dreapta Nistrului să resimtă dificultăți economice, iar la alegerile parlamentare să înscăuneze un Guvern prorus, care să facă agenda Kremlinului aici, în spatele Ucrainei”, a mai spus Popșoi.
Mihail Popșoi a încurajat cetățenii să rămână vigilenți, mai ales într-un an electoral, crucial pentru parcursul european al țării.
„Suntem încrezători că cetățenii noștri nu se vor lăsa manipulați. Am convingerea că cetățenii nu vor admite ca în Republica Moldova să fie o guvernare antiucraineană, antiromânească, antieuropeană”, a punctat ministrul Afacerilor Externe.
Livrările de gaze din Rusia în regiunea transnistreană a Republicii Moldova au fost întrerupte din 1 ianuarie în contextul expirării contractului de tranzitare a gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei. Gazprom a condiționat continuarea livrărilor, prin rute alternative, prin plata unei pretinse datorii de peste 709 milioane de dolari, pe care Chișinăul nu o recunoaște.