main logo
566

Michalko: Investigarea furtului miliardului, test de sinceritate al autorităților moldovenești

În timp ce democrații se laudă cu realizări fără precedent în cei doi ani de când sunt doar ei la conducere, șeful delegației UE în Republica Moldova este de altă părere.

Michalko: Investigarea furtului miliardului, un test de sinceritate

Peter Michalko le-a reamintit că lipsesc cele mai importante reforme: cele din domeniul justiției, menționând, de asemenea, că unele legi adoptate sfidează standardele europene. Despre ele, însă, guvernarea preferă să tacă. Ambasadorul a făcut aceste declarații în cadrul discuțiilor dintre reprezentanții societății civile din UE și cele locale, transmite Ştiri.md cu referire la TV8.

„Nu s-a văzut progres în domeniul justiției, care este considerat unul dintre cele mai problematice. Populația pleacă din această țară și motive pentru asta sunt nu numai economice, ci și sociale, dar și condiții în justiție”, Peter Michalko, șeful delegației UE.

Șeful Delegației UE a mai declarat că se așteaptă ca în domeniile cele mai sensibile, ce țin de lupta cu corupția și contracararea spălarii banilor, să nu fie adoptate legi contrar standardelor europene, așa cum s-a întâmplat deja.

„Aici este important să pomenim de legislația care ține de amnistia fiscală, care a fost adoptată fără consultări și fără respectarea procedurii necesare”, Peter Michalko, șeful delegației UE.

Ambasadorul UE a reamintit și despre jaful miliardului, menționând că cei vinovați încă nu au fost pedepsiți, iar la patru ani de la furt banii nu sunt recuperați.

„Pedepsirea celor care sunt responsabili, pentru că și asta este un test despre sinceritate și despre capabilitatea partenerilor moldoveni de a îndeplini angajamentele și de implementa standardele în mod real”, Peter Michalko, șeful delegației UE

Declarațiile lui Michalko vin la două zile de la adunarea organizată de PDM în centrul capitalei, unde democrații s-au lăudat cu rezultate impresionante de când sunt la conducere.

„Nici o altă guvernare de până acum nu poate spune și să arate real atât de multe realizări cum am reușit noi în doi ani și jumătate.”

În cadrul discuțiilor, reprezentanții ministerului de Externe au menționat progresul înregistrat în domeniul comerțului.

„Deja comerțul cu Uniunea Europeană depășește 68%, inclusiv creșterea numărului exportatorilor, doar pe parcursul acestui an cu 9%”, Daniela Morari, secretar de stat, Ministrul de Externe.

„Faptul că această creștere are loc pe fundalul stagnării activității investiționale private, pe fondul acelor derapaje de la buna guvernare, vorbește despre o calitate și durabilitate slabă a acestei creșteri”, Adraian Lupușor, director executiv Expert-Grup

Platforma Societății Civile UE-Moldova întrunește organizațiile societății civile ale ambelor părți, scopul fiind de a monitoriza implementarea Acordului de Asociere. Evenimentul se desfășoară pentru a patra oară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării