main logo
1412

Mesajul Maiei Sandu, către procurori și judecători: Nu așteptați un alt stăpân

Prim-ministrul Maia Sandu a participat astăzi, 23 iulie, în cadrul Forumului „Reformarea Justiției și combaterea corupției”, unde a ținut un discurs la începutul evenimentului.

Maia Sandu, către procurori și judecători: Nu așteptați un alt stăpân

Astfel, premierul a reiterat faptul că judecătorii și procurorii, care „au slujit un regim corupt și au admis decizii ilegale, abuzive, imorale”, trebuie să-și anunțe demisia din sistem. De asemenea, Maia Sandu a venit cu un apel către Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor de a „acționa prompt”, în caz contrar „va fi modificată componența”.

„Vreau sa reiterez acest mesaj către judecători și către procurori – cei care au slujit un regim corupt și au admis decizii ilegale, abuzive, imorale trebuie să plece. Nu așteptați un alt stăpân. Unicul stăpân trebuie să fie legea. Iar dacă Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor nu vor acționa prompt și ferm pentru eliminarea acestor oameni care au comis abuzuri de-a lungul timpului din funcțiile de conducere, vom fi nevoiți să luăm măsuri legislative prin care să modificăm componența și competențele CSM și CSP, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Vom face tot posibilul pentru eliberarea instituțiilor de drept din mâinile celor care și-au bătut joc de ele în ultimii ani. Ne propunem reforma Curții Supreme de Justiție. Această reformă trebuie să construiască o instituție care să promoveze judecători profesioniști și cu verticalitate.

În același timp, vreau să cred că există judecători și procurori, ofițeri de urmărire penală, inspectori de integritate, specialiști în organele de drept, care sunt onești, integri, competenți, dar cărora nu li s-a permis să activeze liber și în conformitate cu legea. Dacă este adevărat, atunci dvs. puteți asigura schimbarea necesară, vă puteți îndeplini misiunea în libertate și cu demnitate. Ați jurat să respectați Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor. Respectați-vă acel jurământ! Nu vă lăsați intimidați și nu admiteți imixtiune în activitatea voastră. Scrieți, vorbiți, ieșiți în presă, dacă vreți. Luptați la fel cum au luptat oamenii când au ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile. La fel cum au luptat cei care s-au pronunțat împotriva regimului oligarhic și au riscat să fie intimidați, interceptați sau arestați. Aceste riscuri nu planează asupra dumneavoastră astăzi. Aveți șansa să demonstrați țării că sistemul se poate schimba din interior. În caz contrar, schimbarea va trebui să vină din exterior. Și ea va veni, dacă va fi nevoie, foarte curând”, a menționat prim-ministrul Maia Sandu, în cadrul Forumului „Reformarea justiției și combaterea corupției”.

De menționat că în cadrul evenimentului au participat mai mulți oficiali, precum ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan. Cât și ministrul Justiției, Olesea Stamate. Evenimentul este organizat de Guvernul Republicii Moldova și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării