main logo
1029

Maia Sandu nu a mers la audieri la Parlament: Vom răspunde în fața cetățenilor

Astăzi urmează să aibă loc a doua rundă de audieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației „Open Dialog”. Astfel, lidera PAS, Maia Sandu, urmează să fie audiată.

Maia Sandu nu a mers la audieri: Vom răspunde în fața cetățenilor

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, nu a participat astăzi la audierile care urmau să aibă loc la Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul cărora urma să facă declarații privind finanțarea unei deplasări de către Fundația „Open Dialog”. Președinta PAS spune că nu explicații în fața unor oameni cu „grave încălcări de integritate”.

Aceasta, alături de președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a făcut declarații de presă.

„Noi vom răspunde în fața cetățenilor, nu în fața unor oameni cu grave încălcări de integritate, așa cum sunt toți membrii acestei comisii”, a declarat Maia Sandu.

„Am cerut ca alături de noi să fie presa. Vedeți că în această Comisie sunt niște oameni care ar trebui să fie cercetați de Procuratură. Oameni de bună credință nu se regăsesc, se regăsesc niște imorali. Noi nu avem să dăm socoteală nimănui, decât oamenilor.

„Acești indivizi care astăzi ne supun pe noi unor persecuții, se fac vinovați de amnistia fiscală, de alte acte normative care au trecut uneori neobservate de Dodon. Noi suntem niște oameni curați și onești, putem sta la dispoziția oricăror insituții de anchetă internaționale, dar să nu ne audieze niște instituții capturate de Plahotniuc”, a declarat Andrei Năstase.

Maia Sandu mai spune că prin această anchetă deschisă la Parlament se urmărește discreditatea PAS și PPDA.

Reprezentanții Comisiei nu au venit încă cu declarații la acest subiect.

Amintim că prima ședință de audieri a avut loc cu ușile închise, în acest sens, Maia Sandu a solicitat să fie chemată într-o ședinţă publică și refuză să ofere declarații în fața comisiei în cadrul unei ședințe închise.

În replică, Andrian Candu a declarat că solicitarea Maiei Sandu de a fi audiată într-o ședinţă publică în cazul „Open Dialog” este o încercare de a bloca audierile. Președintele Parlamentului a mai spus că lidera PAS încearcă în acest mod să provoace membrii comisiei să încalce legea, pentru că cunoaște că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare.

UNIMEDIA precizează că vineri, 2 noiembrie, au avut loc primele audieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog”. Potrivit Comisiei, mai multe ONG-uri din străinătate au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești.

Activitatea Comisiei parlamentare va continua audierile cu reprezentanții unor organizații care figurează în informațiile furnizate de instituții, dar vor fi invitați și reprezentanți ai societății civile.

Amintim că președinta fundației „Open Dialog” Ludmila Kozlovska a negat faptul că a finanțat partidele de opoziție din Republica Moldova. Kozlovska a spus că Plahotniuc a început o campanie de denigrare a companiei „Open Dialog”, din acest motiv, cetățenii au început să audă mai des această denumire.

În același context, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au adresat o scrisoare deschisă deputatului PD Igor Vremea, președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Fundaţiei Open Dialog, și președintei CEC, Alina Rusu.

În scrisoare se spune că Platforma DA nu a fost finanțată, nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit şi nu a fost susținută material sau în alt mod contrar dispozițiilor legale. Mai mult, Platforma DA spune că nu a fost „niciodată finanțată din afara țării, spre deosebire de Partidul Democrat, PSRM, Partidul Șor etc, care profită din plin de finanțări ilegale, inclusiv din bani obținuți ilicit”.

Și Partidul Acțiune și Solidaritate spune că Partidul Democrat creează „impedimente enorme pentru partidele politice care sunt finanţate corect şi transparent”.

După votarea unui amendament propus de un deputat PD, finanţarea formaţiunile politice riscă să fie blocată timp de o lună, spune conducerea PAS, care califică modificarea legislativă drept un abuz grav.

În același timp, președintele Comisiei Igor Vremea spune că a înaintat o serie de demersuri autorităților și partidelor politice, solicitând informația necesară.

„Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm instituțiile pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate. De asemenea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația «Open Dialog», în așa fel încât comisia de anchetă să aibă o imagine completă asupra situației și să poată elabora un raport cât mai complex și echilibrat, pe care să-l prezinte în plenul Parlamentului”, a menționat Președintele Comisiei de anchetă, Igor Vremea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării