main logo
909

Locuitorii din Merenii Noi acuză Primăria că au rămas fără apeduct

Un grup de activişti din Merenii Noi, raionul Anenii Noi, acuză primăria satului de "inacţiune", în urma căreia zeci de localnici nu au acces la apeduct şi sunt nevoiţi să cumpere apa la preţul de 350 lei pentru trei tone.

Locuitorii din Merenii Noi acuză Primăria că au rămas fără apeductPoza simbol

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, activistul Andrei Druzi a menţionat că, în prezent, interimatul funcţiei de primar îl exercită secretarul Olesea Rusu, căreia "i-a asigurat această funcţie" fostul primar din partea Partidului Democrat (PDM), Alexandru Ivanov. Participanţii la conferinţa de presă califică această măsură drept "capturarea totală a puterii în sat de către PDM", transmite Știri.md

"El a plecat din funcţie cu 15 luni înainte de expirarea mandatului său, făcând tot posibilul ca Olesea Rusu să fie aprobată de consilieri în calitate de primar interimar. Ne-am adresat la CEC ca să desfăşoare alegeri anticipate pentru noul primar, dar ni s-a spus că Ministerul Finanţelor nu va aloca bani pentru alegeri", a spus Druzi, subliniind că CEC a refuzat să argumenteze în scris refuzul.

Activiştii au spus că fostul primar a plecat din funcţie înainte de termen din cauza unor ilegalităţi.

"Am scris la Centrul naţional Anticorupţie despre încălcările primarului, dar Centrul a transmis scrisoarea mea către Ministerul Finanţelor, care, după ce a efectuat un control, a constatat că banii nu au fost utilizaţi conform destinaţiei", a spus Druzi.

Potrivit lui, primarul şi-a cumpărat o maşină care nu era pusă în funcţiune, dar aceasta a servit drept mijloc de a spăla bani în sumă de 400 mii lei: 3,7 tone de combustibil, procurarea roţilor, reparaţii permanente pe hârtie. La 23 martie 2018, primarul Ivanov a demisionat, lăsând-o în locul lui pe Olesea Rusu, care nu locuieşte în Merenii Noi.

"Ea nu a făcut absolut nimic în calitate de primar interimar", a spus Druzi.

O femeie care s-a prezentat Angela, care locuieşte pe strada N.Sulac, din sat, a spus că mereu este nevoită să cumpere apă apa la preţul de 350 lei pentru un vas de trei tone.

"Vrem să instalăm un sistem de alimentare cu apă pe propria cheltuială, dar autorităţile locale nu ne ajută şi nici nu îşi dă consimţământul, spunând că în curând va fi luată o decizie privind sistemul centralizat de aprovizionare cu apă", a spus ea. 

Femeia spune că mai înainte în partea de sus a satului erau două cisterne a câte 30 de tone, de unde apa era pompată către locuitorilor, însă primăria a vândut cisternele unei ferme de oi", a menţionat ea.

Activiştii spun că nu sunt de acord cu costul estimativ de 228 mii lei pentru construcţia unui turn de apă.

"Am verificat această ofertă şi la întreprinderile specializate ni s-a spus că un asemenea volum de lucru costă mai ieftin. Am spus la primărie că preţul este exagerat şi primăria a renunţat la ideea de a construi turnul de apă", a spus Druzi, care a fost acţionat în judecată de primarul interimar pentru că face postări pe facebook despre viaţa satului.

Locuitorii satului fac apel către ambasadele acreditate în Republica Moldova, către Preşedintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu rugămintea de a-i ajuta cu asigurarea cu apă.

"Rezoluţia ONU echivalează apa cu viaţa omului şi nimeni nu are dreptul să-i priveze pe oameni de apă", subliniază activiştii satului, aflat la o distanţă de 20 de kilometri de Chişinău.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării