main logo
1279

PDM, acuzat de puci. Parlamentul a creat o comisie de anchetă

Parlamentul a instituit o comisie de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional al Partidului Democrat, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”.

PDM, acuzat de puci. Parlamentul a creat o comisie de anchetăFoto: ipn.md

Fracțiunea Partidului Socialiștilor l-a propus în comisie pe Vladimir Țurcan și Grigore Novac, PAS, Blocul ACUM –  pe Mihai Popșoi, iar Fracțiunea ACUM Platforma DA – pe Dinu Plîngău, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Reprezentanții Partidul Democrat au spus că nu vor delega pe nimeni în această comisie. Cel de-al șaptelea loc ar trebui să-i revină unui deputat al Partidului Șor, fracțiunea nefiind prezentă la ședința Parlamentului.

În prezentarea proiectului, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a declarat că „în Moldova a avut loc o tentativă de puci din partea PDM, din partea Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”. 

Potrivit lui, este nevoie de o analiză serioasă a circumstanțelor în care Curtea Constituțională a adoptat hotărârile și avizele din 7-9 iunie, care ulterior au fost anulate. 

Deputații au bănuieli că toate aceste decizii au fost emisie la comanda PDM și a liderului acestuia, Vlad Plahotniuc, a subliniat Sergiu Litvinenco.

În luarea sa de cuvânt, ministrul de interne, Andrei Năstase, a spus că a denunțat la Procuratura Generală tentativa de uzurpare a puterii de stat și a cerut procurorului general să inițieze o cauză penală care ar duce la tragerea la răspundere a persoanelor implicate. De asemenea, Andrei Năstase a cerut ridicarea imunității parlamentare a liderului democrat Vlad Plahotniuc.

Dumitru Diacov, membru de onoare al PDM,  a chemat deputații să nu ia decizii pripite. Potrivit lui, deputații democrați nu au participat la luarea deciziilor de către Curtea Constituțională.

Deputații au luat o pauză, după care vor reveni la votul pentru instituirea comisiei.

Prin deciziile din 7-9 iunie Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului și votarea noului Guvern și a instituit interimatul funcției de președinte. 

Odată cu anularea acestor acte, Parlamentul condus de Zinaida Greceanîi a dobândit calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum și actele adoptate de Guvernul condus de Maia Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării