344
0
Ion Tăbârță: E esențial să nu repete scenariul din 2009-2010
344
0

Pentru autorităţile Moldovei este esenţial să nu repete scenariul din 2009-2010, când societatea, la fel, avea mari speranţe de schimbare (în urma venirii la guvernare a coaliţiei proeuropene Alianţa pentru Integrare Europeană -"I."), însă în realitate a avut parte de înlocuirea unui sistem politic cu carenţe democratice (PCRM) cu alt tip de sistem, mai nociv decât precedentul.

De această opinie este expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Ion Tăbârţă.

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat într-un studiu că, "atunci, elementele oligarhiei, formate în timpul conducerii comuniştilor, au ieşit la suprafaţa proceselor politice prin subordonarea politicului de către business", transmite Știri.md.

"De aceea, acum este foarte important ca vechiul sistem oligarhic să nu fie substituit cu alt sistem oligarhic, doar cu schimbarea actorilor politici. În prezent, în Republica Moldova urmărim două procese instituţionale care se încadrează în tranziţia politică a unei societăţi. Este vorba de eliberarea instituţiilor statului de vechiul regim, proces care este în derulare. 

La momentul de faţă asistăm la o serie de demisii şi demiteri din fruntea mai multor instituţii ale statului, care nu se cuveneau a fi politizate. Este vorba de aşa instituţii precum Curtea Constituţională, CNA, CEC, dar şi altele. Desigur, vârful aisbergului în acest proces de eliberare a instituţiilor statului este Procuratura Generală, numită deja în societatea moldovenească drept "ultim bastion" al regimului oligarhic".

Potrivit lui, "deocamdată, aceste demisii şi demiteri se referă doar la exponenţii principali ai acestor instituţii. Însă în aceste instituţii sunt şi alte persoane, din eşaloanele ierarhic inferioare, care la fel au făcut partizanat politic, cum ar fi secretarii generali sau secretarii de stat din ministere".

"Pentru a se ajunge la un sistem democratic, este foarte important cum va decurge cel de-al doilea proces - de constituire a instituţiilor politice de tip democratic. Acesta constă în faptul că în fruntea instituţiilor să vină persoane competente şi echidistante, care în activitatea lor nu se vor conduce de logica intereselor de grup sau de partid, dar vor contribui ca instituţiile statului să funcţioneze după reguli clare şi predeterminate", susţine el.

"Dacă Republica Moldova va reuşi să desfiinţeze sistemul oligarhic, atunci vom putea vorbi de revenirea statului în albia democratizării. Pentru a ajunge la un sistem democratic, Moldova trebuie să implementeze prevederile Acordului de Asociere şi în aşa mod sistemul oligarhic se va destructura de la sine. 

Pentru asta se impune ca coaliţia de guvernare să-şi dorească franc o construcţie democratică ireversibilă pentru Republica Moldova, dar să nu fie doar o coaliţie ad-hoc împotriva lui Plahotniuc", consideră expertul.


Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter