main logo
518

Ilan Șor, cu dosare penale în derulare, însă liber să candideze la alegeri

Biografia politică a lui Ilan Șor este bogată în probleme cu oamenii legii, amenințări la adresa jurnaliștilor și opoziției, laude cu realizările de la Primăria Orhei. Candidatul figurează ca învinuit și inculpat în cel puțin două dosare penale legate de frauda bancară.

Șor, cu dosare penale în derulare, însă liber să candideze la alegeriIlan Șor, cu dosare penale în derulare, însă liber să candideze la alegeri

Primul, din 6 mai 2015, a fost pornit pentru abuz de serviciu cu urmări grave, iar al doilea, din 22 iunie 2016 – pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md

În primul caz ancheta se mai află pe masa procurorilor, iar în al doilea, Șor a fost deja condamnat de Judecătoria Chișinău. Cu toate acestea, statutul de condamnat (în prima instanță) nu îl împiedică pe primarul or. Orhei să candideze pentru un mandat de deputat în Parlament.

Ilan Șor s-a implicat în politică în anul 2015, cu ocazia alegerilor locale. În acea perioadă, el se afla în arest la domiciliu, fiind cercetat penal în dosarul privind furtul miliardului. Îndată după ce a fost înregistrat în calitate de candidat la locale pentru fotoliul de primar al or. Orhei, din partea mișcării social-politice „Ravnopravie”, a fost eliberat sub control judiciar din arest la domiciliu, ca urmare a unei cereri depuse de avocații săi, pentru ca să se poată implica în campania electorală. Analiștii politici au calificat atunci implicarea lui în politică drept intenție de a scăpa de arestul la domiciliu.

Șor a preluat oficial conducerea Mișcării „Ravnopravie” în iunie 2016, atunci când fostul președinte al formațiunii Valeriu Klimenco i-a cedat fotoliul. La scurt timp, în noiembrie 2016, Ilan Șor a reformat formațiunea, schimbându-i numele din Mișcarea „Ravnopravie” în Partidul Șor.

Anterior, Șor nu a făcut parte din niciun partid, în schimb, în mai multe conferințe de presă susținute în 2015-2016, politicianul a dezvăluit că ar fi finanțat activitatea mai multor partide: Partidul Liberal Democrat, Partidul Socialiștilor. La rândul său, Igor Dodon, care respinge acuzațiile, a afirmat că Șor ar fi fost unul dintre finanțatorii Partidului Comuniștilor.

În activitatea sa politică, Ilan Șor s-a remarcat prin agresivitate și atacuri verbale cu incitare la ură și violență îndreptate împotriva liderilor opoziției. Cel mai dur dintre acestea a fost discursul din iulie 2018, atunci când Șor, într-un video plasat pe Facebook, i-a amenințat pe Maia Sandu și Andrei Năstase că îi va bate cu cureaua, iar pe jurnaliștii care îl critică îi va pedepsi.

O altă afacere ce implică un bun al statului și numele lui Ilan Șor este concesionarea Aeroportului International Chișinău. Potrivit raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind verificarea legalității concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, dar și unui raport comun anterior al Ministerului Justiției și CNA, realizat la cererea fostului premier Valeriu Streleț, transmiterea bunului în concesie pe o perioadă de 50 de ani a avut loc cu multiple încălcări ale procedurii de organizare a concursului, cu mai multe condiții dezavantajoase statului și cu prejudicii pentru stat.

Citiți continuarea AICI.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării