main logo
474

Igor Dodon pledează pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate

Preşedintele Igor Dodon susţine că, în pofida crizei politice din ţară, pledează pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate.

Dodon pledează pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipateFoto: Știri.md

Potrivit Infotag, despre aceasta el a comunicat pe pagina sa de Facebook, menţionând că a declarat acest lucru în cadrul întrevederii de luni cu directorul Oficiului pentru afaceri din Europa de Est al Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden, transmite Știri.md.

"În contextul discuţiilor cu privire la situaţia de după alegerile parlamentare şi blocajul politic legat de lipsa unei majorităţi parlamentare, am subliniat că pledez pentru evitarea alegerilor anticipate, care ar putea afecta grav ţara noastră din punct de vedere economic, investiţional, al relaţiilor cu organismele internaţionale cum ar fi Banca Mondială, FMI, BERD ş.a.", a remarcat Dodon. 

Potrivit lui, în cadrul dialogului, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la politica internă şi externă a ţării, dar şi cu privire la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Preşedintele a menţionat importanţa pe care o atribuie Moldova raporturilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii, apreciind "buna cooperare în toate domeniile de interes comun".

"Am adus mulţumiri pentru asistenţa financiară şi multitudinea de proiecte realizate în Moldova cu sprijinul partenerilor americani. Am pledat pentru o valorificare mai intensă a potenţialului economic şi investiţional al relaţiilor bilaterale moldo-americane.

Instituţia prezidenţială continuă să promoveze o politică externă echilibrată de stabilire a unor relaţii reciproc avantajoase cu partenerii din Est şi din Vest, cu respectarea statutului de neutralitate permanentă a statului nostru şi a intereselor naţionale ale ţării noastre", a declarat Dodon. 

El a îndemnat oficialii SUA "să manifeste interes în sprijinirea eforturilor de consolidare a statutului de neutralitate al Republicii Moldova la nivel internaţional". 

"Am subliniat că acest lucru va influenţa pozitiv, inclusiv la identificarea unei soluţii de rezolvare a problemei transnistrene", a evidenţiat Dodon.

Săptămâna aceasta, principalele forţe politice urmează să decidă dacă vor forma Guvernul sau vor avea loc alegeri anticipate. În acest sens, luni, la Chişinău au sosit înalţi oficiali de la Washington, Moscova şi Bruxelles.

Vicepremierul Federaţiei Ruse, reprezentantul special al Preşedintelui pentru cooperare comercial-economică cu Moldova, Dmitri Kozak, a declarat la Chişinău că "alegerile anticipate în Republica Moldova sunt inevitabile, iar pentru desfăşurarea lor este necesară schimbarea sistemului electoral".

În acelaşi timp, comisarul european Johannes Hahn consideră că "în Moldova se poate crea o coaliţie largă, cu participarea a trei dintre cele patru partide parlamentare".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării