main logo
594

Hahn anunță ajutor Guvernului Sandu: Știm că vor fi probleme

„UE este conștientă de problemele pe care le-ar putea întâmpina Guvernul de la Chișinău, dar și de faptul că punerea în aplicare a programului de guvernare va fi o sarcină dificilă. R. Moldova se poate baza însă pe sprijinul Uniunii Europene, atât politic, cât și financiar”.

Hahn anunță ajutor Guvernului Sandu: Știm că vor fi probleme

De această părere este comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md

Într-un briefing de presă, susținut la Bruxelles, alături de premierul moldovean Maia Sandu, Johannes Hahn a spus că pot fi mobilizate rapid sprijin și fonduri, odată ce sunt îndeplinite condițiile necesare și Guvernul asigură rezultate în domeniul economiei, respectării statului de drept, reforme judiciare și pluralismul mass-media.

Comisarul european a declarat că UE s-a bucurat de faptul că transferul de putere s-a făcut într-un mod pașnic. Oficialul a declarat că, încă în cadrul vizitei sale în Republica Moldova din 19 iunie, a felicitat-o pe Maia Sandu și echipa sa pentru că au lucrat constructiv și coerent pe parcursul crizei de la începutul lunii iunie. 

„În ceea ce privește această cooperare excelentă, aș vrea să mă refer și la președinte, și a echipa sa, întrucât cred că toată lumea a încercat să facă tot ceea ce a putut pentru a garanta această tranziție pașnică. M-am bucurat să văd în ultimele săptămâni că există un angajament puternic al doamnei prim-ministre pentru a urmări agenda de reforme decisive pe baza Acordului de Asociere”, a declarat comisarul european. 

Potrivit lui, prima ședință a Consiliului de Asociere va avea loc la începutul toamnei, pentru a relansa cooperarea.

Oficialul a menționat că a fost discutată sincer și constructiv situația, ambițiile și marile provocări ale Guvernului. 

„Știm că vor fi, din păcate, anumite probleme. Noi, Uniunea Europeană, suntem gata să lucrăm cu Guvernul Republicii Moldova în baza angajamentului reciproc, cu respectarea principiilor fundamentale consfințite în Acordul de Asociere. Este momentul ca acum Republica Moldova să privească spre viitor”, a notat Johannes Hahn. 

Acesta a apreciat intenția prim-ministrului de la Chișinău de a continua reformele, inclusiv cele discutate cu UE. Oficialul a mai spus că se bucură pentru că accentul se pune în special pe depolitizarea și consolidarea independenței instituțiilor statului, mai ales pe domeniile justiției și combaterea corupției.

Premierul Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru poziția principială, care a avut un rol fundamental în convingerea fostei guvernări să plece pașnic și să nu încerce să se mențină la putere prin forță și represiune. 

„Moldova se confruntă astăzi cu o sarcină dificilă – reconstruirea instituțiilor democratice și refacerea încrederii cetățenilor în propriul stat. Instituțiile noastre și încrederea cetățenilor în acestea au fost puternic deteriorate din cauza proastei administrări, jocurilor murdare, corupției, fraudelor și contrabandei finanțate de stat. Astăzi, Moldova are nevoie de un nou început”, a notat Maia Sandu. 

Potrivit ei, urmează investigarea tuturor abuzurilor guvernării trecute, în corespundere cu prevederile legale și Constituția.

Șefa cabinetului de miniștri a menționat că urmează să fie investigată frauda bancară și va fi dărâmat „sistemul corupt care a transformat Moldova într-o zonă gri, favorabilă pentru contrabandiști, dar dușmănoasă cu propriii cetățeni”. 

„Nu suntem ghidați de dorința de răzbunare. Vrem să construim un viitor, nu să căutăm răzbunare. Vrem ca în funcțiile-cheie din sistemul executiv și cel judecătoresc să vină profesioniști onești. Vrem ca Procuratura să investigheze și să nu tolereze crimele. Vrem o justiție care funcționează în baza integrității și încrederii publice și care va deschide calea pentru investiții”, a menționat Maia Sandu.

Premierul a mai spus că parcursul european al Republicii Moldova și Acordul de Asociere cu UE rămân temelia eforturilor de a construi un stat modern. 

„Uniunea Europeană ne-a oferit câteva șanse să devenim o democrație europeană, receptivă la nevoile și dorințele cetățenilor săi. Aceste oportunități nu au fost folosite pe deplin. Astăzi, nu solicităm plăți în avans, ci sprijin pentru transformări democratice. Mă aflu aici pentru a restabili pe deplin cooperarea cu UE, care a fost înghețată din cauza corupției și a fraudelor comise de fostul regim”, a declarat Maia Sandu.

Vizita premierului Maia Sandu la Bruxelles vine la o zi după prima sa vizită în străinătate, în calitate de prim-ministru, la București, unde a avut întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă. La Bruxelles, șefa executivului are planificate întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, dar și la NATO.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării