main logo
1217

Ghelici: Foștii demnitari trebuie să răspundă penal pentru frauda de la BEM

Reprezentanții asociației obștești „Moldova mea” susțin că pentru „jaful secolului” și pentru distrugerea Băncii de Economii trebuie să răspundă demnitarii care s-au aflat în de-a lungul anilor la conducerea țării.

Ghelici: Foștii demnitari trebuie să răspundă pentru frauda de la BEMFoto: IPN

Este vorba despre foști șefi de stat, prim-miniștri, miniștri, dar și unii funcționari, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației, Fiodor Ghelici, a declarat că la inițiativa asociației, timp de mai mulți ani, a fost efectuată o investigație, fiind acumulate acte în volum mare. 

„BEM a fost cea mai sigură bancă, în care populația țării a avut încredere. Cel mai mare capital financiar a fost orientat în această bancă. 

De asemenea, clienții acestei bănci au fost cei mai mari investitori, deponenți, companii”, a notat Fiodor Ghelici, ex-președinte al Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova.

„Banca era un pilon economic și financiar important pentru stat. Însă pentru politicieni și pentru reprezentanții puterii banca a fost un izvor de îmbogățire personală. Și acești politicieni și reprezentanți ai puterii de vârf furau din bancă fără vreo măsură și după principiul: „După noi și potopul”, a menționat președinte АО „Moldova Mea”.

Potrivit lui, de-a lungul multor ani, începând cu 1992, au fost contractate credite care nu au mai fost returnate. Gajurile erau fictive, fiindu-le majorate pe hârtie valoarea de câteva ori, iar banca înregistra pierderi. Investigația desfășurată arată că toate s-au făcut cu acordul tacit al reprezentanților puterii. Fărădelegile erau camuflate, iar Băncii Naționale a Moldovei îi erau furnizate informații false pentru a ascunde situația reală.

Și la conducerea BEM, spune Fiodor Ghelici, s-au perindat persoane dubioase, numite în funcție pentru a executa ordine. Pentru distrugerea Băncii de Economii trebuie să răspundă, în primul rând, foști președinți de țară, foști prim-miniștri, foști miniștri, foști procurori generali, foști președinți ai Curții Supreme de Justiție, „această grupare criminală care se îmbogățea pe seama schemelor ilegal”, a completat Fiodor Ghelici.

Președintele „Moldova mea” a criticat mersul lent al investigațiilor oficiale la acest subiect și spune că e revoltător faptul că banii furați nu au fost recuperați și  că  persoane cu putere de decizie ascund intenționat informații importante. Fiodor Ghelici mai spune că în dosarul fraudei bancare „peștele se curăță de la coadă și nu de la cap”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării