main logo
1023

Gaburici spune de ce era nevoie să fie privatizată Air Moldova

Din cauza unui management defectuos, compania Air Moldova a acumulat datorii enorme, care au condus la necesitatea privatizării companiei.

Gaburici spune de ce era nevoie să fie privatizată Air Moldova

Declarația a fost făcută de fostul premier Chiril Gaburici în cadrul audierilor parlamentare la acest subiect. Gaburici a pus și lipsa de experiență a companiei pe seama eșecului în lupta cu concurenții avia, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Chiril Gaburici a adăugat că, din punctul său de vedere, privatizarea Air Moldova a devenit o necesitate, având în vedere datoriile de milioane acumulate de companie:

„ Din anul 2013 se ştia foarte bine că această compania n-o duce bine, ea nu făcea față concurenţei, nu făcea față produselor deja disponibile pe piaţă”.

În octombrie 2018, Agenția Proprietății Publice a anunțat cumpărarea operatorului național „Air Moldova” de către Civil Aviation Group, firmă formată de compania românească Blue Air și un grup de investitori din Republica Moldova. 

Civil Aviation Group s-a obligat să achite 50 de milioane de lei în buget și să preia datoria de peste 1,2 miliarde de lei a companiei „Air Moldova”. 

Privatizarea, una dintre cele mai mari din ultimii ani, a stârnit critici din partea unor experți, dar și din partea opoziției.

Amintim că, potrivit versiunii oficiale, „Air Moldova” a fost scoasă la vânzare pentru a evita falimentul companiei. 

În 2015, a înregistrat pierderi în valoare de 227 de milioane de lei, în anul 2016 – profit în valoare de 8,54 milioane de lei, în anul 2017 – pierderi de 190,4 milioane de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării