main logo
649

Furtul miliardului: Expertiza în cazul lui Şor ar putea dura ani întregi

Curtea de Apel Cahul a admis, miercuri, demersul avocaților lui Ilan Șor privind efectuarea expertizei financiar-contabile și a programat următoarea ședință pentru 17 decembrie, 2018. Experții susțin că astfel de expertize durează de obicei ani întregi.

Furtul miliardului: Expertiza în cazul lui Şor ar putea dura ani întregi

Avocata Viorica Grecu a declarat că este puțin probabil ca expertiza solicitată să fie încheiată până la următoarea ședință.

„În practica mea am un caz când expertiza financiar-contabilă a unei întreprinderi mici durează deja de patru ani. În dosarul lui Ilan Șor, unde este vorba de sistemul bancar, de firme off-shore, conturi în străinătate, este un volum imens de lucru și cred că efectuarea expertizei va dura mai mulți ani. Toți avocații știu că astfel de expertize durează ani întregi”, a declarat apărătoarea pentru Anticorupţie.md.

Ședințele de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor au loc cu uşile închise, decizia fiind luată la solicitarea procurorului pe caz, iar de fiecare dată susținătorii primarului din Orhei organizează proteste în fața instanței. Și de această dată câteva zeci de persoane, majoritatea de vârsta a treia, au scandat că vor o justiție corectă pentru edilul din Orhei. Protestatarii au fost salutați de către Șor, care le-a mulțumit pentru susținere și le-a dat asigurări că împreună vor învinge.

Primarul orașului Orhei a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Potrivit deciziei instanței de fond, pedeapsa urmează a fi executată din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu în liberare provizorie sub control judiciar. 

Primarul orașului Orhei a fost condamnat în iunie 2018 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.  

În cazul lui Ilan Șor, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice infracțiunea pentru care procurorii au cerut condamnarea inculpatului. Astfel, în loc să i se aplice pedeapsă de la opt la 15 ani pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, infracțiune prevăzută la Art. 190, alin.5, primarul de Orhei a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, prevăzută de Art. 196, alin.4, care se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu precizarea că se pune în executare pedeapsa din momentul rămânerii definitive a sentinței. De asemenea, prin aceeași sentință, lui Șor i-a fost schimbată măsura preventivă din arest la domiciliu, în liberare provizorie sub control judiciar.

Cât privește recuperarea prejudiciului provocat de Ilan Șor, în sentință se precizează doar că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de BEM, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile”.

Andrei Niculcea s-a regăsit și în completul de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnându-l la nouă ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a respins mai multe dintre probele admise de instanța de fond, pe motiv că acestea nu au fost probate. Este vorba în special de martorii falși din Federația Rusă pe care i-au invocat procurorii. Tot Andrei Niculcea a examinat și cererea de arestare pe numele viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, plasat în arest la domiciliu.

Anterior, procurorii au cerut o pedeapsă de 19 ani de privare a libertății pentru controversatul businessman.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării