main logo
16230

Fostul comandant al Armatei Naţionale ar fi divulgat informații secrete Rusiei: Reacția Președinției

Publicația The Insider a obținut acces la o corespondență, pe aplicația Telegram, dintre fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, cu curatorul său de la serviciul secret militar al Rusiei (GRU), colonelul Alexei Makarov. Gorgan îi raporta celui de-al doilea, în mod regulat, informații despre situația politică internă din țara noastră.

Gorgan ar fi divulgat informații secrete Rusiei: Reacția Președinției

Totul a continuat până la sfârșitul anului 2021, până când Igor Gorgan a fost demis de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite Știri.md cu referire la theins.ru.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să comunice mai strâns în luna aprilie a anului 2022, după începutul războiului din Ucraina. Aceștia se întâlneau adesea în cafenele din Capitala Moldovei sau la pescuit.

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt așa un om, trebuie mereu să merg înainte. Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul. Trăim vremuri istorice. Trebuie să scriem istorie”, se spune în unul dintre dialogurile dintre cei doi. 

Totodată, Makarov era deosebit de interesat de ce fel de arme cumpără Kievul din țările vecine, inclusiv din Republica Moldova. 

„Ukroboronexport ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 MiG-29, care se află la Mărculești. Ei insistă foarte mult… Până acum, avioanele sunt la locul lor. Ei vor să efectueze operațiunea printr-o companie paravan din Emiratele Arabe Unite în curând”, raporta generalul Gorgan pentru GRU. 

În aceeași zi, Gorgan scrie: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Republicii Moldova, din satul Etulia, până în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse”. La acest mesaj, Makarov i-a răspuns cu un scurt „Mulțumesc”. 

Biografia lui Gorgan este foarte tipică pentru un ofițer al Armatei Sovietice care locuiește într-o țară CSI. Acesta s-a născut în anul 1969 la Dubăsari, Republica Moldova. După serviciul militar, Gorgan intră la Şcoala superioară de arme combinate militar-politice din Novosibirsk, pe care o absolvă în 1991. Revenit în Republica Moldova, deja independentă, Igor Gorgan a slujit mai întâi pentru divizia aeriană din regiunea Odesa, apoi a devenit comandant al Brigăzii 2 Infanterie Motorizată de la Chișinău. 

În 2001, acesta a fost trimis să studieze la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA, Fort Leavenworth. Din 2003, el a participat la misiunile internaționale ale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.

În anul 2013, generalul preia funcția de șef al Statului Major al Republicii Moldova, însă, în urma unui conflict cu ministrul Apărării de atunci, Anatol Șalaru, acesta a fost nevoit să plece din funcția pe care o deținea. 

Nu se cunoaște exact data când Igor Gorgan l-a contactat pentru prima dată pe Makarov. The Insider sugerează că aceștia au început să comunice mai mult cel mai probabil în 2004, când Gorgan se afla într-o misiune NATO. 

Conform mesajelor acestora, între Gorgan și Makarov s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, relații destul de amicale și apropiate.

La scurt timp după publicarea The Insider, șeful Cabinetului președintelui, Adrian Băluțel, a venit cu precizări în legătură cu investigația apărută într-o publicație internațională.

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021, această persoană a fost destituită din funcție de președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase.

Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a declarat Adrian Băluțel. 

Citiți întreaga investigație aici.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării