main logo
916

Fost judecător CEDO spune cum pot fi rezolvate problemele din justiție

Fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi susține că o parte din problemele sistemului judiciar pot fi rezolvate prin metode foarte simple care se referă la modificarea legislației.

Fost judecător CEDO spune cum pot fi rezolvate problemele din justiție

În opinia lui, primul pas ar trebui să fie modificarea prevederilor Codului de procedură penală, care reglementează revizuirea dosarelor, revizuirea soluțiilor definitive prin adăugarea unui singur element nou - încălcarea dreptului la proces judiciar echitabil și caracterul captiv al statului, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

„Declarația privind capturarea statului este un document absolut practic care nu și-a găsit realizare practică. Haideți să începem, haideți noi să spunem că în toate hotărârile în privința cărora există suspiciuni că a avut loc ingerința din partea politicului omul poate să ceară revizuire”, a declarat Stanislav Pavlovschi într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia lui, tot sistemul judecătoresc urmează să decidă, dacă dosarul va fi sau nu revizuit, dar consideră că oamenii trebuie să aibă acest drept. 

„Toți vorbim despre faptul că justiția a fost capturată. Toți vorbim despre faptul că justiția a fost sub călcâiul „păpușarului”. Toți vorbim despre faptul că justiția este coruptă, dar când vine vorba de realizarea practică, ne oprim în fața unor himere”, a specificat fostul magistrat.

„Noi avem acum o majoritate parlamentară. Parlamentul este în drept să adopte toate legile necesare acestei țări, clar că în condiții democratice. Dacă ei, presupunem că au dubii, au ezitări, lipsă de cunoștințe, lipsă de experiență, poftim dragii mei, adresați-vă către UE, cereți delegarea unor experți specialiști în materie, lasă ei să vă ajute, dar noi nu putem să lăsăm mâinile în jos și să spunem „păi dacă democrații așa au hotărât, noi care am venit la putere pe cale democratică, deja nu avem decât să ne conformăm”, a declarat Stanislav Pavlovschi.

În opinia lui, acum problema cea mai mare este prioritizarea acțiunilor, determinarea care acțiuni sunt importante și trebuie făcute acum și aici. 

„Eu înțeleg, interzicerea pungilor din plastic este o problemă importantă pentru Moldova, dar ea nu este prioritară chiar acum. Acum prioritar este Procuratura Generală, acum este furtul miliardului, acum este mafiotizarea sistemului, scoaterea întregului sistem din mâinile mafiei. Poporul se simte insultat, eu am în vedere de puterea precedentă. Poporul se simte scuipat în față și poporul așteaptă dreptate de la guvernarea care a venit în Moldova”, a adăugat fostul judecător la CEDO.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării