main logo
494

Filip: Moldova ar fi arătat altfel, dacă fiecare Guvern ar fi lucrat ca noi

Republica Moldova ar fi arătat cu totul altfel, dacă fiecare Guvern precedent ar fi lucrat ca noi, a declarat prim-ministrul Pavel Filip, prezentând vineri, în Parlament, raportul de activitate a Guvernului pentru anii 2016-2018.

Filip: Țara ar fi arătat altfel, dacă fiecare Guvern ar fi lucrat ca noi

Potrivit reporterului agenţiei Infotag, el a spus că Moldova putea obţine rezultate mari, dacă fiecare guvern "repara anual 1,6 mii km de drumuri, ajuta cel puţin 1 mie de familii să-şi cumpere propria locuinţă, majora pensiile cu 40%, salariile cu 50%, iar cheltuielile pentru hrana elevilor le majora de şapte ori", transmite Știri.md.

„Când am preluat conducerea Guvernului, la începutul anului 2016, am constatat că, din păcate, pe unele domenii s-a acţionat haotic, sporadic şi fără viziune. Preţul pentru reformele de suprafaţă era inechitatea la salarii şi pensii, lipsa locurilor de muncă, plecarea oamenilor peste hotare, drumurile stricate, serviciile medicale de proastă calitate, un sistem instituţional greoi şi ineficient, un mediu de afaceri sufocat de abuzurile unor funcţionari", a menţionat premierul.

Potrivit lui, sistemul bancar aflat în colaps, care ameninţa să afecteze pe termen lung stabilitatea economică a ţării, era cea mai gravă moştenire lăsată de guvernele anterioare.

„Am decis astfel să acţionăm prin reforme profunde care regândesc în totalitate anumite sisteme. Eram conştienţi că, din punct de vedere politic, acestea nu aduc dividende imediate şi trezesc rezistenţă în sistem. Cu toate acestea, ne-am dorit să punem un fundament trainic, pentru că ne dorim o construcţie care să dureze", a remarcat Filip.

El a spus că în anul 2016 Guvernul s-a concentrat pe consolidarea sectorului bancar, astfel că astăzi se poate spune că „avem un sistem bancar sănătos şi fraude bancare ca cele din anii trecuţi nu se mai pot produce în Republica Moldova".

„Ca rezultat, avem venirea pe piaţa de la noi a unor investitori strategici, mă refer la Banca Transilvania şi BERD, care au intrat în acţionariatul unor bănci de la noi", spune Filip.

Potrivit lui, preţurile nu mai cresc aşa ca acum trei ani: ritmul de creştere a preţurilor a scăzut de la peste 14% în 2016 la puţin peste 1% acum, iar statul aproape că nu mai ia credite pe piaţa internă pentru achitarea pensiilor şi salariilor.

„Practic în fiecare raion oamenii ne spun că se confruntă cu lipsa locurilor de muncă. În acelaşi timp, nu statul este cel care creează locuri de muncă, ci businessul, oamenii de afaceri. Iată de ce, atunci când am venit la putere, ne-am declarat un guvern pro-business, iar prima mea decizie în calitate de prim-ministru a fost să punem moratoriu la controale şi să oprim hărţuirea oamenilor de afaceri de către organele de control, al căror număr a scăzut de la 60 la 13. Am redus numărul actelor permisive de 5 ori, de la peste 400 la 150, ceea ce a adus economii pentru business de 200 milioane de lei anual", a menţionat el.

Premierul a spus că numărul cetăţenilor care primesc salarii în plic a scăzut în jumătate, iar impozitul unic de 7% pentru domeniul IT a dus la faptul că numărul rezidenţilor primului parc IT a ajuns la 320 de companii.

El s-a referit şi la măsurile întreprinse în domeniul protecţiei sociale, inclusiv reforma sistemului de pensii, care a permis majorarea pensiei medii peste nivelul minim de existenţă, precum şi reforma salarizării în sectorul bugetar.

„În domeniul justiţie şi anticorupţie, am aprobat o serie de legi importante: Legea Procuraturii, Legea integrităţii, Strategia naţională de integritate şi anticorupţie, Legea cu privire la ANI, Legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, mica reformă în justiţie. Toate aceste acţiuni, coordonate cu partenerii de dezvoltare, ne-au permis să urcăm patru poziţii în clasamentul privind Indicele Integrităţii Publice şi să îmbunătăţim în sondaje percepţia privind justiţia", a spus premierul.

În acelaşi timp, el a recunoscut că acesta este un domeniu la care mai este de muncit încă mult, iar împreună cu partenerii de dezvoltare şi experţii din domeniu vor fi făcute analize serioase "pentru a înţelege de ce toate modificările legislative importante nu au încă efectul aşteptat, pentru a vedea cum poate fi eficientizat modul lor de implementare".

El a mulţumit majorităţi parlamentare, misiunilor diplomatice străine şi partenerilor externi de dezvoltare pentru buna cooperare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării