main logo
1020

Experții, îngrijorați de cum sunt informați transnistrenii despre război

Experţii sunt îngrijoraţi de situaţia informării locuitorilor din Transnistria despre mersul războiului din Ucraina.

Experții, îngrijorați de cum sunt informați transnistrenii despre războiFoto: CNN

Potrivit Infotag, jurnalistul, expertul portalului "Zona de securitate" Vitalie Guţu, într-un articol al său pentru Asociaţia pentru politică externă (APE), susţine că în regiunea transnistreană "agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu este sub nicio formă reflectată de presa locală", transmite Știri.md.

"Nici la canalele TV sau radio şi nici pe platformele web de ştiri din regiune nu veţi găsi informaţii despre mersul războiului sau imagini cu ororile din Bucea, Irpin, Kherson ori Dnipro", scrie el.

Expertul consideră că "cetăţenii Moldovei de pe malul stâng al Nistrului se află într-un vid informaţional imens", pentru că "în tot acest timp regimul a dorit să fie perceput ca neutru în raport cu agresiunea rusă".

Potrivit acestuia, echipa portalului a vorbit cu mai mulţi locuitori ai regiunii, iar "oamenii recunosc că află despre război doar de la canalele ruseşti, în special de la emisiunea de propagandă - "60 de minute".

Activistul din stânga Nistrului Ghenadie Ciorba a remarcat că aşa funcţionează propaganda - "spălarea creierului prin alternarea ştirilor şi talk-show-urilor cu emisiuni de divertisment".

Director executiv al Asociaţiei presei independente, Petru Macovei, consideră că locuitorii regiunii "continuă să fie victime ale manipulării informaţionale şi ale propagandei de la Kremlin în ceea ce priveşte nu numai acest război, dar şi situaţia din lume".

Şi acest lucru se aplică mai ales persoanelor în vârstă, care, potrivit lui Macovei, sunt "în mare parte susţinători ai Kremlinului, justificând războiul Rusiei împotriva Ucrainei".

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării