main logo
844

Experți: Aderarea la UE până în 2028, un obiectiv ambițios, dar posibil

Semnarea tratatului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2028, obiectiv anunțat recent de premierul Dorin Recean, este considerată o țintă ambițioasă, dar rezonabilă de către unii comentatori din Republica Moldova și România – principalul susținător al parcursului european al Chișinăului.

Experți: Aderarea la UE până în 2028, un obiectiv ambițios, dar posibilImagine simbol

Potrivit experților, un rol decisiv în acest proces îl va avea următorul Parlament al Republicii Moldova, în timp ce războiul din Ucraina continuă să fie un factor major de incertitudine pentru extinderea Uniunii Europene, transmite Știri.md cu referire la radiochisinau.md.

„Îmi vine greu să cred că Uniunea Europeană va lua un pas atât de important cu referire la Republica Moldova, nemaivorbind de Ucraina, ca să meargă spre o extindere, atât timp cât nu vom avea o pace în statul vecin. Cred că orice proces de aderare a Republicii Moldova, care cel mai probabil va fi abordat la pachet cu Ucraina, va avea loc doar după ce vom avea o claritate privind finalitatea războiului de acolo și care sunt condițiile acestuia, dar și în funcție de cât de puternice vor fi influențele Federației Ruse în Ucraina și regiune”, a declarat analistul politic Ion Tăbârță.

La rândul său, fostul președinte al Comisiei Comune pentru Integrarea Europeană dintre Parlamentele României și Republicii Moldova, Daniel Gheorghe, susține că Moldova are o șansă importantă, mai ales datorită legăturii strânse cu România, care are deja experiența integrării în UE.

„Cred că este un termen rezonabil, unul care să permită și reforme interne, și implementarea acquis-ului comunitar, și transpunerea legislației europene în normativele interne ale Republicii Moldova, dar, mai ales, adaptarea instituțiilor publice centrale și locale la noul statut și la cerințele care derivă din acesta. Toată această perioadă în care se încheie și se negociază aceste capitole deosebit de importante, cred că trebuie tratată cu maximă responsabilitate. Nu trebuie făcuți pași greșiți. Republica Moldova poate învăța din greșelile altor țări din Europa Centrală și de Est care au aderat la UE și au avut dificultăți. Moldova, ca al doilea stat românesc, are avantajul de a avea un frate – România – membru al UE și NATO, care poate oferi expertiză și sprijin”, a declarat Daniel Gheorghe.

Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderare în anul 2022 și se află în prezent în etapa de evaluare a compatibilității legislației sale cu acquis-ul comunitar.

De menționat că, anterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că integrarea europeană a R. Moldova este „o alegere strategică ireversibilă”, iar ținta guvernului de la Chișinău este „semnarea tratatului de aderare până în 2028”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării