main logo
577

Scenarii de la Tiraspol: Cum e văzută criza politică din Moldova

Este puţin probabil ca criza politică internă din Republica Moldova să se rezolve până la mijlocul lunii mai, susţine expertul transnistrean Andrei Mospanov.

Scenarii de la Tiraspol: Cum e văzută criza politică din MoldovaExpert transnistrean: Criza politică din Moldova nu va fi depășită

Potrivit agenţiei Infotag, la Tiraspol, în cadrul şedinţei clubului de dezbateri privind situaţia postelectorală din Republica Moldova, el a spus că, "astăzi, probabilitatea unei coaliţii între Partidul Democrat şi blocul ACUM este zero, o coaliţie între PSRM şi ACUM - 10%, o coaliţie între PDM şi PSRM - 35%, iar probabilitatea alegerilor anticipate este de 55%", transmite Știri.md

"Dacă vor fi declanşate alegeri anticipate, PDM va avea doar de câştigat (mai ales dacă scrutinul va fi comasat cu alegerile locale), PSRM va rămâne cu voturile sale, iar ACUM va pierde", a menţionat expertul.

El a atras atenţia asupra calmului de care dă dovadă până acum Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc.

"PDM se ocupă de probleme curente: elaborează un program de guvernare pentru 2019-2023, plantează pomi şi aşa mai departe. Un posibil motiv pentru calmul PDM este că conducerea sa ştie: toate acestea oricum se vor încheia cu o coaliţie PDM + PSRM; sau vor fi alegeri parlamentare anticipate şi deja se pot pregăti pentru acestea; sau orice încercare de a coopera cu ACUM şi PSRM va dura foarte puţin", a spus Mospanov.

Potrivit expertului Igor Şornikov, deocamdată, nici Moscova, nici Bruxelles-ul nu au o viziune clară referitor la evenimentele din Moldova.

"O parte din parlamentarii europeni cred, de exemplu, că lui Andrei Năstase (liderul Platformei DA - "I.") ar trebui să i se ofere şansa de a crea o coaliţie cu PSRM. Iar la Moscova, posibil, crede că este logic să se ajungă la alegeri anticipate, pentru ca PSRM să corecteze greşelile care au fost făcute în campania electorală din iarnă", susţine el.

Fostul ministru transnistrean de externe, Vladimir Iastrebceak, şi-a exprimat opinia că "o coaliţie potenţială între PSRM şi ACUM este în mare măsură alimentată de voinţa curatorilor de la Moscova şi Bruxelles, care determină aceste formaţiuni să manifeste o oarecare activitate, arătând că depun eforturi pentru a crea o coaliţie".

În acelaşi timp, el nu exclude posibilitatea creării unei majorităţi de guvernământ "datorită deputaţilor transfugi de la o fracţiune sau alta, deşi până acum totul pare monolitic".

Analistul politic Andrei Safonov a reamintit că "Transnistriei îi convine menţinerea independenţei, securităţii şi stabilităţii în economie; de asemenea, Transnistriei îi convine şi ca partidele politice din Moldova să lupte între ele".

Conform prognozelor sale, formula PSRM + ACUM nu va da nimic Moscovei: numai Occidentul va avea de câştigat, pentru că, cu ajutorul socialiştilor, Partidul Democrat va fi eliminat, iar apoi ACUM va transforma PSRM într-o ţintă mai mare".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării