main logo
336

Expert: Alegerile nu pot fi libere atâta timp cât în ţară predomină frica

Alegerile parlamentare nu pot fi libere atâta timp cât în ţară predomină frica, consideră directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor.

Expert: Alegerile nu pot fi libere dacă în ţară predomină frica

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, în cadrul conferinţei internaţionale privind eforturile comune în combaterea corupţiei, el a menţionat că „în Moldova, principiul supremaţiei legii se estompează treptat, iar acest proces a început încă în anii 2010-2014, când forţele de guvernare (Alianţa pentru Integrare Europeană - "I.") au împărţit sferele de influenţă în republică, inclusiv instituţiile sistemului judiciar, organele de drept, care vor deveni mai târziu baza pentru obţinerea controlului absolut şi realizarea unor astfel de scheme de corupţie de amploare precum furtul miliardului şi spălarea de bani (landromatul rusesc)".

„Din 2014, actuala guvernare (Partidul Democrat - "I.") a reuşit "să se clarifice" cu foştii aliaţi de coaliţie, să obţină controlul deplin în republică. Iar acum, în lipsa oricărui sprijin în rândul populaţiei, autorităţile pregătesc o simulare a viitoarelor alegeri parlamentare. Într-o atmosferă de frică, creată artificial în societate, în condiţiile instituţiilor de stat capturate şi ţinând cont şi de schimbarea sistemului electoral, care a întâlnit dezaprobarea partenerilor de dezvoltare, autorităţile creează intenţionat în Moldova o realitate falsă, care nu corespunde situaţiei reale", consideră expertul.

Potrivit directorului Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, "corupţia este unul dintre principalele obstacole în calea creşterii economiei Moldovei", transmite Știri.md.

„Corupţia nu trebuie să rămână nepedepsită, indiferent de amploarea acesteia. Este necesar să luptăm cu ea nu numai prin perfecţionarea legislaţiei, ci şi prin punerea ei în practică, făcând activitatea instituţiilor statului mai transparentă şi numind persoane în funcţiile importante în baza meritocraţiei", a spus expertul.

Analistul politic Igor Munteanu a subliniat că situaţia din Republica Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte corupţia politică, trebuie să fie sub atenţia permanentă a experţilor internaţionali, în special în contextul viitoarelor alegeri parlamentare".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării