main logo
484

Ex-viceministru: Relația moldo-americană, afectată de lipsa unui ambasador

Relația moldo-americană este afectată de faptul că guvernarea de la Chișinău a lăsat vacant timp îndelungat postul de ambasador la Washington, unde, după plecarea ambasadorului Igor Munteanu în 2015, nu am avut ambasador timp de doi ani.

Ex-viceministru: Relația cu SUA, afectată de lipsa ambasadoruluiPopov: Relația moldo-americană, afectată de lipsa unui ambasador

De această părere este Andrei Popov, ex-viceministru al afacerilor externe, acum director al Institutului de Inițiative Strategice, citat de Europa Liberă.

Potrivit IPN, Andrei Popov amintește faptul că, din vara anului 2015 și până în luna mai 2017, Republica Moldova nu a avut un șef al misiunii diplomatice la Washington. În luna mai în această funcție a fost desemnat Aureliu Ciocoi, doar că, la două luni de la numire, a fost rechemat la Chișinău, fără explicații plauzibile. Andrei Popov bănuiește că, pur și simplu, a fost nevoie de a elibera locul pentru altcineva. 

„Vom vedea cine va fi numit, dar faptul că timp de aproape doi ani și jumătate nu avem ambasador la Washington nu este deloc bine și nu face bine nici imaginii Republicii Moldova în Statele Unite, nici intereselor noastre. Nu poți să compensezi ceea ce face o misiune diplomatică și un șef de misiune bun prin activități de lobby, oricât de scumpe ar fi, ele lucrează pe alte dimensiuni”, a spus Andrei Popov.

Ex-viceministrul de externe spune că nu pot fi promovate interesele Moldovei în absența unui șef al misiunii de la Washington. „Noi avem un însărcinat cu afaceri – abil, șarmant, experimentat – dar el nu are accesul pe care îl are un șef de misiune. Este foarte important să urmărim nominalizarea, cine va fi numit în această poziție”, a remarcat Andrei Popov.

Diplomatul mai spune că absența ambasadorului din Washington scade din prestigiul serviciului diplomatic, au început iarăși să plece din domeniu oameni care au o experiență de șapte-zece ani. Potrivit lui Andrei Popov, este important să se revină la ceea ce s-a încercat destul de reușit acum șapte-opt ani: să fie trimiși ca șefi de misiune oameni din serviciul diplomatic și nu selectați pe criterii politice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării