main logo
375

Europarlamentar: Dăncilă să intervină pentru a se asigura dreptul moldovenilor din diasporă la vot

Europarlamentarul român Daniel Buda spune că prim-ministrul Viorica Dăncilă, din poziția pe care o are în cadrul Președinției Consiliului UE, trebuie să se asigure că cetățenilor din Republica Moldova li se respectă dreptul de vot.

Europarlamentar: Dăncilă trebuie să asigure dreptul moldovenilor la vot

Daniel Buda se referă la „decizia profund neconstituțională a Guvernului de la Chișinău de a permite cetățenilor moldoveni cu domiciliul stabil în diaspora să voteze doar cu pașaportul valabil sau cu carnetul de marinar”, despre care spune că „nu trebuie să rămână nesancționată la nivel național și european”, transmite Știri.md cu referire la Cotidianul.md.

„Este de notorietate faptul că mulți dintre cei stabiliți în străinătate au pașapoartele expirate, iar nici un alt scrutin electoral din ultimii 28 de ani nu a fost aplicată o astfel de decizie, tocmai pentru a nu îngrădi un drept esențial al cetățenilor. Alegerile parlamentare din 24 februarie, din Republica Moldova, reprezintă un moment istoric pentru poporul din stânga Prutului în ceea ce privește viitorul parcurs european al țării. Derularea și rezultatele finale ale scrutinului de la 24 februarie 2019 nu pot fi compromise de acțiunile actualei puteri menite să împiedice Republica Moldova de la dezvoltarea proeuropeană”, afirmă europarlamentarul, citat de Ziua de Cluj.

Daniel Buda susţine că, prin decizia Guvernului Filip, votul diasporei este „voit obstrucționat” deoarece, potrivit celor mai recente și veridice evaluări, acesta va fi acordat, într-o majoritate covârșitoare, opoziției extra-parlamentare reprezentată în aceste alegeri de blocul electoral ACUM.

„Prin această hotărâre se încalcă, cu premeditare, dreptul legitim la vot al cetățenilor Republicii Moldova, se ignoră voit recomandările Curții Europene a Drepturilor Omului, se încalcă cu premeditare recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la respectarea celor cinci principii ale patrimoniului electoral european. În calitate de partener al Republicii Moldova, dar și în baza exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene, România trebuie să apere valorile democratice ale Republicii Moldova”, spune politicianul şi îi solicită prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, „să ia o poziție publică față de aceste derapaje de la statul de drept, libertățile și drepturile fundamentale ale cetățeanului și să sprijine concretizarea parcursului european a Republicii Moldova!”.

Reacția lui Buda vine după ce, anterior, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în acest sens.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării