main logo
476

Eurodeputații salută revoluția calmă din Moldova: Țara trebuie susținută

Deputaţii Parlamentului European au discutat în ajun situaţia actuală din Moldova, care s-a creat după formarea noii coaliţii parlamentare şi aprobarea Guvernului la începutul lunii iunie.

Eurodeputații salută revoluția calmă: Moldova trebuie susținutăFoto: allgemeine.de

Potrivit Infotag, deputatul grupului Renew Europe, coraportorul permanent pentru Moldova, Petras Aushtrevicius, a salutat "revoluţia calmă din Moldova împotriva sistemului oligarhic corupt", menţionând că "noua guvernare are nevoie de solidaritate şi sprijin din partea UE", transmite Știri.md.

Deputata Heidi Hautala, care a condus recent delegaţia Parlamentului European în Moldova, a menţionat că "vizita a fost scurtă, însă a clarificat multe lucruri despre situaţia actuală din Republica Moldova".

"Am vrut să ne clarificăm ce înţelegeri a atins blocul ACUM cu Partidul Socialiştilor, prietenos cu Rusia. Dar după întâlnirea cu premierul Maia Sandu, sunt convinsă că coaliţia din RM are un viitor comun pentru a scăpa Moldova de corupţia la nivel înalt, de care suferă atât de mult", a spus deputata.

De asemenea, Hautala consideră că "guvernarea trebuie să clarifice situaţia cu scandalul bancar" şi "să pună la dispoziţie" versiunea completă a celui de-al doilea raport Kroll.

Reprezentanta grupului de extremă dreapta "Identitate şi democraţie", Dominique Bilde, a menţionat că "cel mai popular politician din Moldova este preşedintele prorus Igor Dodon, iar cel care s-a legat de cursul proeuropean, Vlad Plahotniuc, este asociat cu scandal bancar".

"UE nu a reuşit să câştige lupta pentru minţile şi inimile din Moldova, în ciuda Acordului de Asociere şi DCFTA. Sprijinul vectorului european este în declin, iar Bruxellesul ar trebui să urmărească îndeaproape acţiunile Moscovei", a spus ea.

Deputatul grupului Stânga Europeană, Helmut Scholz, a subliniat că "Moldova se confruntă cu vremuri furtunoase, iar noul Guvern trebuie să răspundă provocării societăţii la schimbări cardinale".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării