main logo
533

Dumitru Alaiba, supărat că ASP sabotează o reformă: Solicit să corectați situația

Deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a cerut Agenției Servicii Publice (ASP) să explice din ce motiv a fost blocat accesul la informație în Registrul de stat al persoanelor juridice.

Alaiba, supărat că ASP sabotează o reformă: Cer să corectați situațiaFoto: tv8.md

Parlamentarul susține că această acțiune nu este o cerință a Guvernului și poate fi catalogată drept un sabotaj al reformei inițiate în 2015. Alaiba a cerut ASP-ului să corecteze situația, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„Chiar dacă această reformă este realizată deja de patru ani, mai sunt oameni care luptă contra ei. Și ei sunt în sistem. Și primesc salariu din bani publici. Și luptă contra interesului public. Zi de zi. Sunt absolut convins că această decizie nu reflectă în niciun fel viziunile actualului guvern și poate fi calificată, deci, ca simplu sabotaj. Sunt sigur că au justificări tehnice, juridice, astronomice poate. Ele nu trebuie acceptate și nici ascultate”, a scris Dumitru Alaiba pe blogul său.

Deputatul a trimis o solicitare ASP-ului prin care a calificat situația drept o „tentativă de a distruge o reformă punctuală cu potențial de a preveni corupția”.

„Fac apel la Domnia voastră să corectați situația. Țin să accentuez faptul că informația privind denumirea unei firme înregistrate în Republica Moldova, administratorii acesteia, fondatorii și cotele acestora, indiferent de cetățenia lor, codul fiscal, adresa juridică, nu sunt și nu pot fi date cu caracter personal. Acest lucru este o normalitate în toate țările dezvoltate și a fost obținut ceva timp și pentru Republica Moldova, efort la care mi-am adus modesta contribuție în anii 2015-2016.

Beneficiile acestei reforme sunt multiple și țin în primul rând de transparență și de prevenirea corupției. Presa de investigație, dar și mediul de afaceri, au văzut beneficiile transparenței în acest domeniu”, a adăugat Alaiba.

„Mold-street.com” a scris că de câteva săptămâni jurnaliștii nu mai au acces la baza de date a persoanelor juridice Cis.webinfo, administrate de Camera Înregistrării de Stat. Agenția Servicii Publice a motivat că serviciul informațional a fost retras din exploatare din 10 iulie 2019.

De câteva zile a fost suspendat și accesul la informația gratuită din Registrul de stat al persoanelor juridice, unde puteau fi găsite informații despre: denumirea firmei, codul fiscal, numele fondatorilor și cotele părți ale acestora și numele administratorului. De asemenea, nu mai este accesibilă informația despre persoanele străine care utilizează VPN.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării