main logo
2901

Dumitru Alaiba, către Vlad Plahotniuc: Calvarul matale abia începe

Deputatul Dumitru Alaiba susține că nu am avut nici un dubiu că Vlad Plahotniuc a fost și este beneficiarul numărul 1 al furtului unui miliard de dolari din rezervele Băncii Naționale a Moldovei.

Dumitru Alaiba, către Vlad Plahotniuc: Calvarul matale abia începeColaj: Stiri.md

Astel, politicianul e de părerea că calvarul fostului lider al PDM abia începe, transmite Știri.md.

"- Instituțiile controlate de PDM (BNM, CNA, Procuratura) trebuiau să acționeze pentru a ne proteja sistemul financiar, pentru a preveni furturile, dar nu au făcut-o. Au acționat cu rea credință - sunt absolut convins.

- Demnitari și funcționari din acele instituții nu au fost pedepsiți pentru că au admis acest furt de proporții, ba dimpotrivă, au fost fie lăsați să plece, fie chiar promovați. S-a furat 14% din PIB. Asta e cam aportul la PIB a întregului sector agricol într-un an. 600 mii de oameni muncesc pe câmp un an și asta aduc la economia noastră.

- Această crimă financiară a fost utilizată de Plahtoniuc pentru a-și consolida puterea. Pentru a-și cumpăra influență, pentru a-și finanța imperiul mediatic. Asta costă bani și bani mulți.

- După ce a capturat pe deplin statul, nu am văzut o investigație credibilă. Dimpotrivă, au dezinformat la subiect, au manipulat, au obstrucționat ancheta, au ținut procesul în mare secret. Inclusiv raportul Kroll-1 și 2. Nimic și nimeni nu i-a încurcat din 2016 să arate societății o investigație veritabilă, să pedepsească, să aducă banii înapoi. Să nu fi fost el beneficiarul, asta ar fi fost inclusiv interesul lui politic.

- După 2016, să menții un așa holding costă zeci de milioane pe an, iar banii el nici nu-i număra, am impresia. În toată viața sa, Plahotniuc nu a inventat nimic, nu a construit nimic, nu a produs nimic. Scheme și fluxuri. Asta sunt miliardele sale.

- Nu în ultimul rând, studiind chiar și superficial averile sale, ceva pur și simplu nu se leagă. Declară dividende de 3 milioane (înseamnă că a investit 100 - din ce bani). Ascunde vile după firmele sale, să nu trebuiască să le declare, dar care oricum costă bani. Iar de plătit salarii - chiar era generos. Să menții o armată de bodyguarzi, o armată de experți, bloggeri, trolli, jurnaliști - tot pentru a-ți asigura confortul psihologic - asta costă. Numărând cu câți bodyguarzi și ce alai de presă ieșea ”la popor”, îți dai seama că o singură ieșire îl costa, probabil, zeci de mii de euro, în salarii. De lobbyiștii plătiți să-i scrie un articol pe lună în engleză nici nu spun. Dar de unde, totuși, bani?

- Și ultima. După ce pierde puterea, Plahotniuc fuge din țară. Fuge imediat (de fapt, fuge chiar înainte să piardă puterea definitiv). Își ascunde frenetic averile, vinde imobile la fini și cumetri. Dacă nu ai furat, de ce fugi, de ce vinzi? De ce te temi? Ce ai de ascuns?", se întreabă Alaiba.

Politicianul mai susține că la moment, Vlad Plahotniuc ar trebui să fie într-o depreseie adâncă.

"Domnul Plahotniuc, nu vi-i dor de casă? Probabil sunteți într-o depresie adâncă. Și de frică dormiți și mai puțin. Și vă temeți să deschideți vreun site de știri sau facebookul. Vă temeți de ce ce veți citi acolo. Cât de repede ați pierdut ceea ce ați construit 20 de ani la rând prin metode exclusiv banditești. Ați crezut că o să ajungeți așa zile? Eu - da. Calvarul matale abia începe. Noi o să găsim răbdare suficientă, pentru că justiția are sabie lungă. Prietenul Dragnea face pușcărie pentru crime mult mai nevinovate, comise zece ani în urmă. Zic și eu, așa...", a conchis Alaiba.

Amintim că ieri, avocații lui Vlad Plahotniuc au declarat că fostul lider al PDM pune la îndoială autenticitatea materialelor făcute publice ieri, de fostul primar de Bălți, Renato Usatîi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării