main logo
1342

Dodon: SIS trebuie să expulzeze din R. Moldova toți unioniştii

Președintele Igor Dodon susține că nu are nicio implicare în expulzarea celor șapte profesori și manageri de la liceele teoretice „Orizont”, dar și-ar dori ca serviciile secrete din R. Moldova să expulzeze și cetățenii români care optează deschis pentru Unire.

Dodon: SIS trebuie să expulzeze din R. Moldova toți unioniştii

„Președintele Erdogan mi-a spus că ne poate ajuta cu reparația clădirii Președinției, dar niciodată nu am discutat despre expulzarea cetățenilor turci. Președinția nu a fost implicată în acest caz. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu se află în subordinea Președinției din 2016. Este important că această rețea de licee activează. Cunosc absolvenți cu pregătire foarte bună. Nimeni nu a stopat activitatea instituției. Pentru a fi de acord sau nu cu această expulzare, ar trebui să cunosc mai multe informații. Nu am informații decât cele făcute publice de serviciile secrete. S-a spus că aceste persoane reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Conform procedurilor, aceste persoane sunt expulzate”, a declarat șeful statului ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la „Moldova 1”, transmite Ştiri.md cu referire la Ziarul Naţional.

Făcând o paralelă, președintele consideră că și unioniștii reprezintă un pericol pentru securitatea statului și crede că SIS ar trebui să-i expulzeze din R. Moldova.

„Aici am o întrebare logică. De ce serviciile secrete nu procedează la fel (ca și în cazul celor 7 profesori turci n.r.) cu cetățenii români care vin la Chișinău, blochează drumurile și vorbesc de lichidarea statalității? Au sfidat statalitatea, au sfidat poliția, au blocat trasee. Chiar dacă e vorba de deputați ai altor state, de declarat persona non grata și gata. Dacă avem o asemenea abordare, atunci să fie egală pentru toți”, a menționat președintele.

Totodată, Igor Dodon speră că autoritățile de la București nu vor introduce în Costituție dezideratul Unirii cu R. Moldova, așa cum cer liderii unioniști. Asta ar însemna, în opinia președintelui moldovean, că România optează pentru lichidarea R. Moldova.

„Este și un risc pentru România, care are problemele sale teritoriale. Trebuie să punem punct acestui subiect. Suntem prieteni, dar fără Unire sau variante din acestea. Altfel, situația va degrada și eu nu vreau ca statul român să devină dușman al moldovenilor”, a conchis sursa citată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării