main logo
252

Dodon: Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată

Preşedintele Igor Dodon a declarat că va promova o politică externă echilibrată şi va urma principiul neutralităţii.

Dodon: Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibratăFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate rezultatelor vizelor sale de săptămâna trecută la Bruxelles şi Moscova, transmite Știri.md

"Vom promova o politică externă echilibrată. Aceasta înseamnă că vom prelua tot ce este mai bun şi din Vest, şi din Est şi vom coopera cu toţi în interesele naţionale ale ţării", a spus Dodon.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a subliniat că a vorbit despre acest lucru atât la Moscova, cât şi la Bruxelles şi că va vorbi şi în SUA, unde va merge în perioada 22-27 septembrie pentru a participa la sesiunea Adunării Generale a ONU.

"În pofida divergenţelor existente între Rusia, SUA şi Uniunea Europeană, dorim să colaborăm cu toată lumea. Am spus că nu vrem să fim folosiţi în războaiele geopolitice, nu vrem să luăm partea cuiva. Vrem ca aici să fie pace şi armonie, să putem soluţiona problema transnistreană. Acest lucru este şi în interesul marilor puteri, care joacă un rol important în regiune. Şi vom fi recunoscători dacă ei ne vor ajuta la rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm", a spus Dodon.

Întrebat despre retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, el a spus că "Moldova este un stat neutru şi nu ar trebui să existe trupe străine pe teritoriul său".

"Ştiţi că, în timpul vizitei de lucru, ministrul Apărării al FR, Serghei Şoigu, a abordat problema evacuării şi lichidării armelor şi muniţiilor ruse. Pentru prima dată în 16 ani, Rusia a vorbit despre acest lucru. Şi mă bucur că consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton, a reacţionat pozitiv. SUA sunt gata să coopereze cu Rusia pe această problemă. Am discutat aceste probleme sâmbătă şi cu preşedintele FR, Vladimir Putin", a spus Dodon.

Întrebat despre cooperarea cu NATO şi promisiunea de a închide Oficiul de Legătură NATO la Chişinău, Preşedintele a subliniat că "NATO recunoaşte şi respectă principiul neutralităţii permanente a Republicii Moldova".

"În timpul vizitei la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat acest lucru. Moldova este o ţară neutră şi nu se va alătura NATO sau altor blocuri. În ceea ce priveşte închiderea Oficiului NATO, acest lucru este imposibil. Pentru aceasta nu există o majoritate parlamentară care să rezilieze acordul corespunzător. În situaţia actuală, pentru noi cel mai bine este să menţinem un echilibru în politica externă. După crearea noii majorităţi parlamentare, ne-am angajat să îndeplinim toate documentele internaţionale semnate anterior", a spus Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării