main logo
391

Dodon: Moldova este interesată de intensificarea cooperării cu UEEA

Republica Moldova este interesată de intensificarea cooperării cu ţările Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) în toate domeniile.

Dodon: Moldova este interesată de intensificarea cooperării cu UEEA

Potrivit agenţiei Infotag, o declaraţie în acest sens a făcut Preşedintele Igor Dodon la Sankt Petersburg, unde joi a avut loc şedinţa lărgită a Consiliului Suprem al UEE, la care Moldova participă pentru prima dată în calitate de observator, transmite Știri.md.

„Noi suntem interesaţi de atingerea unui nivel mult mai înalt al cooperării cu statele din Uniunea Economică Eurasiatică, practic, în toate sferele economiei, energeticii, migraţiei. Moldova este un producător tradiţional al unei game largi de produse de înaltă calitate extrem de solicitate în ţările UEEA, fapt de care trebuie să profităm neapărat", a declarat Dodon.

El a menţionat că, în 2017, ţările UEEA au importat din alte ţări: - 1,6 mil. tone de mere şi pere, dintre care 230 mii tone din Moldova; - 183 mii tone de legume, dintre care doar 11 mii tone din Moldova; - 590 mii tone de caise, vişine, piersici, prune, dintre care 56 mii tone din Moldova; - 560 mii tone de struguri, cota Moldovei constituind 60 mii tone.

„O situaţie similară se atestă şi în cazul produselor alcoolice şi a celor conservate. O analiză comparativă demonstrează că există un potenţial enorm pentru majorarea exportului mărfurilor moldoveneşti pe pieţele din UEEA, ceea ce va oferi un impuls considerabil creşterii economice şi va duce la crearea a sute de mii de locuri de muncă în Republica Moldova", a declarat Preşedintele.

Potrivit lui, Republica Moldova poate propune partenerilor săi din UEEA condiţii favorabile pentru organizarea mai multor industrii pe teritoriul său, cu exportul ulterior al producţiei finale în ţările cu care Moldova are încheiate acorduri de liber schimb: Uniunea Europeană, CSI, ţările din zona central-europeană de comerţ liber şi Republica Turcia.

„Ca stat neutru, Moldova menţine legături reciproc avantajoase cu diferite ţări ale lumii, însă acordă o atenţie deosebită restabilirii şi aprofundării colaborării cu partenerii tradiţionali din spaţiul postsovietic", a menţionat el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării