main logo
1343

Dodon dezvăluie pentru Kommersant ce i-a spus Bolton în Moldova

Preşedintele Igor Dodon a declarat că susţinerea actualei guvernări de către actorii internaţionali poate contribui la reglementarea transnistreană.

Dodon dezvăluie pentru Kommersant ce i-a spus Bolton în MoldovaFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a menţionat într-un interviu publicat luni în ziarul "Kommersant" (Rusia), transmite Știri.md.

"O înţeleg pe Maia Sandu, care abordează foarte atent aceste probleme. Nu insist şi nu vreau să insist acum pe ceea ce poate crea probleme suplimentare în cadrul acestui guvern de coaliţie. Formatul puterii care există acum în Moldova, susţinerea acestui format de către marii actori pot deveni decisivi pentru avansarea în reglementarea transnistreană. Fostul consilier al preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton, mi-a spus sincer că prioritatea lor este menţinerea acestui guvern. Dacă toţi sunt de acord că guvernul trebuie menţinut, atunci există consens politic şi cel de politică externă", a spus Dodon.

El a spus că, după ce ministrul rus aş Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat despre disponibilitatea Rusiei de a relua procesul de lichidare a armelor şi muniţiilor ruse expirate, a discutat această problemă cu Preşedintele FR, Vladimir Putin, şi cu vicepremierul rus Dmitri Kozak.

"Acesta este, desigur, un semnal foarte bun. Am vorbit la acest subiect şi cu Bolton, care, la fel, a spus că sunt interesaţi. Am discutat cu cei din preşedinţia în exerciţiu al OSCE, care, de asemenea, au spus că sunt foarte interesaţi şi ei chiar au un buget de $7 mil. pentru a începe acest proces", a spus Preşedintele.

El şi-a exprimat speranţa că "Rusia va fi activă în această chestiune".

"Pentru că ceea ce a spus Lavrov precum că este nevoie de un an şi jumătate pentru documentaţie, mi se pare că este prea mult. De aceea, voi încerca să dau un impuls în cadrul următoarelor întâlniri cu conducerea rusă pentru a avansa mai repede. Ar fi de dorit ca acţiunile concrete să înceapă la mijlocul anului viitor", a spus Dodon.

În opinia sa, problema lichidării muniţiilor şi retragerii trupelor ruseşti trebuie împărţită în două părţi.

"Există pacificatori ruşi care îşi fac treaba, fac totul bine şi calitativ. Datorită lor, nu a existat nicio destabilizare în toţi aceşti ani, de aceea, această misiune trebuie continuată atâta cât va fi necesar, atâta timp cât vor decide părţile. În ceea ce priveşte armamentul, dacă acesta nu va mai fi acolo, Rusia va decide ce să facă în continuare", a spus Preşedintele Igor Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării