main logo
489

Dodon, despre rezoluţiile privind retragerea trupelor ruse din Moldova

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, consideră că rezoluţiile organizaţiilor internaţionale privind retragerea trupelor ruse din Transnistria nu contribuie la soluţionarea problemei transnistrene.

Dodon, despre rezoluţiile privind retragerea trupelor ruse

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Macedoniei, Georgi Ivanov, aflat într-o vizită de două zile la Chişinău.

Un jurnalist a întrebat despre influenţa pe care o poate avea soluţionarea conflictului transnistrean asupra atragerii investiţiilor, menţionând că, la Adunarea Generală a ONU, Macedonia a votat "pentru" adoptarea Rezoluţiei privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul republicii Moldova.

"Macedonia vrea să se integreze în UE şi NATO. Deşi nu suntem membri ai UE, de regulă, în cadrul organizaţiilor internaţionale votăm la fel ca şi ţările Uniunii Europene", a spus Ivanov.

La rândul său, Igor Dodon a fost de acord cu faptul că "soluţionarea problemei transnistrene va da un nou impuls atragerii investiţiilor străine".

"Trebuie să spun totuşi că rezoluţiile adoptate recent de Adunarea Generală a ONU, Adunarea Parlamentară a OSCE şi NATO, în care se menţionează necesitatea retragerii trupelor ruse, nu ne va apropia de rezolvarea problemelor. Dimpotrivă, aceste rezoluţii nu vor duce nici la un dialog consolidat cu Transnistria, nici la creşterea eficienţei negocierilor în formatul "5+2" ", a spus Dodon.

În opinia sa, aceste documente au devenit "un PR pentru Partidul Democrat de la guvernarea Moldovei în preajma alegerilor parlamentare".

"Alegerile vor trece, va fi o nouă majoritate parlamentară. Atunci va fi creat şi un nou guvern promoldovenesc. Nu va fi un guvern pro-Uniunea Europeană, pro-Rusia, pro-NATO sau pro-Uniunea Eurasiatică, ci Pro-Moldova. Şi acest guvern va găsi o soluţie politică echilibrată pentru problema transnistreană", a subliniat Dodon.

La iniţiativa Guvernului Republicii Moldova, Adunarea Generală a ONU a adoptat la 22 iunie o Rezoluţie privind retragerea trupelor ruseşti din Transnistria. Ministerul rus de Externe a considerat adoptarea rezoluţiei drept un "pas neprietenos al Guvernului Moldovei", care va agrava atmosfera relaţiilor ruso-moldoveneşti. Săptămâna trecută, elementele privind retragerea trupelor ruse din Moldova au fost incluse şi în rezoluţiile finale ale Adunării Parlamentare a OSCE şi NATO.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării