main logo
951

Dodon critică Europa: Geopolitică, rusofobie și lupta cu tradițiile

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu critici lansate la adresa Europei.

Dodon critică Europa: Geopolitică, rusofobie și lupta cu tradițiile

”Unii trăiesc cu imaginea unei Europe care nu mai există deja în realitate”, a scris Dodon, transmite Știri.md.

Acesta a menționat că Europa nu mai e ceea ce a fost cu 17 ani în urmă, iar acum în rândul europenilor predomină doar ”rusofobia și lupta cu tradițiile”.

”Dacă în 2005 Europa a atras moldovenii prin salarii, pensii, drumuri, libertăți, drepturi și servicii europene de calitate, astăzi în politica europeană predomină isteria geopolitică, rusofobia și lupta cu valorile tradiționale.

Moldova a primit statutul de candidat de aderare la UE nu pentru a fi susținută economic, ci pentru a fi atrasă în jocurile geopolitice occidentale împotriva Rusiei. Noi am devenit, de fapt, candidați pentru noi experimente politice și militare, după exemplul trist al Ucrainei. Iar graba cu care am fost acceptați drept candidați, împreună cu Ucraina, în lipsă de reforme necesare și cu un regim politic al PAS care devine dictatorial încălcând grosolan principiile statului de drept și libertățile fundamentale ale omului, confirmă că rolul Moldovei va fi de pion pe tabla geopolitică a Occidentului.

Iar consecințele pentru țara noastră pot fi tragice, pentru că din cauza unei politici rusofobe promovate de comun cu Occidentul, noi vom pierde nu doar relațiile economice avantajoase cu partenerii din Est, dar am putea rămâne și fără o parte din teritoriile noastre și drept urmare Moldova ar putea dispărea ca stat independent.

Cetățenii moldoveni trebuie să înțeleagă că noi nu vom adera la UE încă cel puțin un deceniu sau două, sau probabil niciodată, însă vom suferi chiar în următoarele luni din cauza politicii iresponsabile și agresive a conducerii de la Chișinău, care conform declarațiilor recente se aliniază la sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei. Declarațiile conducerii țării, precum statutul de candidat de aderare la UE ar obliga Moldova sa se alăture sancțiunilor antirusești, nu corespund realității. Spe exemplu Turcia, membru NATO care a obținut statutul de candidat câteva decenii în urmă, a refuzat să se alăture sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei invocând că acestea contravin intereselor naționale. 

Războiul Occidentului cu Rusia nu e războiul nostru.

Politica moldovenească trebuie să se bazeze pe principiile suveranității și neutralității, pe relații avantajoase cu Estul si Vestul, ținând cont de interesul național. Altfel ne vom autodistruge economic și putem dispărea ca stat”, a declarat Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării