Documentar politic despre interesele ascunse din spatele ”protestelor” și rolul interpușilor
Rolul unor persoanaje interpuse, care apar ca inițiatoare și conducătoare ale unor acțiuni în masă, dar care de fapt îndeplinesc comanda unor cercuri obscure este elucidat într-un nou serial politic denumit ”Comisarul”, realizat de jurnalistul Gabriel Călin pentru portalul www.moldova24.info.
În primul episod el vorbește despre așa-numitele ”natașe”, adică a persoanelor care au doar rolul de a provoca isteria în rândul maselor.
Jurnalistul explică faptul că ceea ce se întâmplă în ultimul timp la Chișinău nu e nimic altceva decât o tentativă de lovitură de stat. Iar singura întrebare este cine sunt organizatorii și dacă vor reuși să o facă.
Potrivit acestuia, în Republica Moldova nu este vorba de o revoluție sau de o mișcare a maselor ci de o răsturnare bruscă și neconstituțională a puterii în stat. În revoluție participă un număr mare de oameni. ”Ce încearcă să insufle organizatorii protestelor este că asistăm la o revoltă a mulțimii. Este fals. Mulțimea nu se organizează la un protest de sine stătător, are nevoie de un lider, de un scop și de o finalitate definită clar. Nu poate fi vorba de un protest spontan provocat de popor”, potrivit autorului documentarului.
Totodată el menționează că pentru a aduna mulțimea, sunt promovate anumite persoane, care sunt prezentate ca lideri ai mișcării protestatare. Gabriel Călin le numește pe aceste persoane ”natașe”. De fapt, nu ”natașele” sunt organizatorii, ci diferite clanuri care conduc Republica Moldova de la independență încoace.
”Natașele sunt cele care trebuie să producă isteria în masă. Spre exemplu în aprilie 2009 una dintre ”natașe” (Natalia Morari) striga că polițiștii au omorât o fată, era un fals menit să întărâte mulțimea”. Un alt fals era promovat la mitingurile Platformei DA când organizatorii au încercat să inducă în eroare mulțimea că erau sute de mii protestatari, ca acțiunea să nu fie catalogată ca puci, dar de fapt erau de câteva ori mai puțini.
”Printr-un truc ieftin s-a încercat atribuirea statutului de idee națională a unui protest organizat de interpușii infractorilor Țopa cu susținerea PLDM și a lui Vlad Filat. Susținerea reală a protestelor de către PLDM a fost demonstrată prin ieșirea în piață a deputaților PLDM”, constată Gabriel Călin.
Vorbind despre aceleași ”natașe”, el menționează că la un moment dat nici măcar ele nu înțeleg ce joc fac și încep să meargă pe cont propriu. În aceste clipe ele devin vulnerabile dar și periculoase pentru oameni.
”Revoluția Țopilor a eșuat în special din cauza mesajelor false care au compromis-o. Dacă totul a început de la căutarea nmiliardului, atunci când și-au dat seama că o bună parte din acesta e în mâinile aliatului lor (Vlad Filat), interpușii țopilor au schimbat macazul – miliardul a fost lăsat uitării, în schimb a apărut partidul – Partidul DA, care a lăsat platforma și oamenii care o urmau, în ceață”, accentuează autorul.
Potrivit documentarului, chiar și Natalia Morari a rămas în ceață și a decis să predea estafeta lui Renato Usatîi, politician pro-rus. ”Natașa nu se mai ascunde – în PMAN le dă indicații liderilor Platformei DA – liderului combatanților văzut anterior la sediul lui Usatîi, dar și tânărului unionist Dinu Plângău. Călin susține că Morari încearcă să deturneze protestele pașnice în violențe, așa cum a făcut și în 2009.
”Natașa cu Baghirov se pricep la deturnarea protestelor. Anume asta urmează să se întâmple cu Renato dacă va accepta jocul. El va trebui să-și asume consecințele unor eventuale violențe, iar Natașa trebuie să predea țara îngenuncheată stăpânilor care să mai fure un miliard”.
Potrivit lui Călin, în Republica Moldova sunt mai multe astfel de ” natașe” - Natalia Morari, Constantin Cheianu, Vasile Năstase, Iurie Roșca. Acum rolul natașelor e să producă o lovitură de stat, iar unul din principalii beneficiari va fi clanul Lucinschi. ”Natașe au existat tot timpul, clanurile le-au folosite pe post de instrumente. De data aceasta natașele trebuie să producă o altă lovitură de stat, în caz contrar clanul Lucinschi, care ne-a furat pe parcursul de mai bine de două decenii riscă să dispară”, concluzionează autorul noului documentar politic ”Comisarul”.
În episodul următor, autorul promite să dezvăluie unde a dispărut miliardul furat din sistemul bancar.