main logo
708

Din funcționari publici, în demnitari publici. Ce categorii sunt vizate

Secretarul general al Guvernului, secretarul de stat, șeful și șeful adjunctul oficiului teritorial al Cancelariei de Stat nu vor mai avea statut de funcționar public, ci de demnitar public.

Din funcționari publici, în demnitari publici. Ce categorii sunt vizateFoto: bizlaw.md

Modificarea statutului acestora este prevăzută într-un proiect de amendare a Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, Legii pentru aprobarea Clasificatorului unic al funcțiilor publice, Legii cu privire la Guvern și alte acte legislative, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Potrivit documentului, titularul funcției de ”secretar de stat”, care va deveni o funcție de demnitate publică, urmează să fie abilitat cu prerogativa de asistență a ministrului în activitatea de conducere a ministerului. Acesta va fi numit în funcție și demis din funcție de către Guvern, la propunerea ministrului, iar numărul secretarilor de stat în cadrul ministerului va fi stabilit în funcție de domeniile de activitate ale Guvernului, date în competența ministerului. Secretarul de stat va activa în subordinea nemijlocită ministrului și va fi responsabil de domeniul de activitate stabilit de către ministru.

De competența secretarului de stat va ține participarea la determinarea obiectivelor și direcțiilor strategice de activitate a ministerului în domeniile de care este responsabil, precum și coordonarea elaborării programelor și a planurilor de activitate a ministerului, dar și a rapoartelor privind realizarea lor. 

În cazul lipsei ministrului, secretarul de stat va îndeplini împuternicirile de conducere a ministerului și va putea participa la ședințele Guvernului, cu drept de vot consultativ, în cazul în care va fi delegat de către ministru și în alte cazuri stabilite de legislație, precum și să reprezinte ministerul în relațiile cu terții, în baza dreptului acordat de ministru.

Potrivit proiectului, funcția de ”secretar general de stat” va deveni ”secretar general al ministerului” cu statut de funcționar public de conducere de nivel superior, numit în funcție pe criterii de profesionalism.

Secretarul general al ministerului va asigura realizarea legăturilor funcționale dintre conducerea ministerului și corpul de funcționari publici, precum și dintre subdiviziunile interne ale aparatului central al ministerului.

Proiectul mai prevede aplicarea următoarelor coeficiente de salarizare pentru aceste funcții:

  • Secretar general al Guvernului – 13, 94;
  • Secretar de stat – 13,37;
  • Șef oficiu teritorial al Cancelariei de Stat – 7,76;
  • Șef adjunct oficiu teritorial al Cancelariei de Stat – 6,99.
Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării