main logo
8871

Dezvăluirile promise de Filat în 2015: Vor arunca în aer clasa politică

Fostul premier și ex-lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, nu a renunțat la ideea de a face dezvăluirile care „vor arunca în aer clasa politică” din R. Moldova, așa cum a promis acum trei ani de la tribuna Parlamentului, atunci când a fost arestat.

Dezvăluirile promise de Filat în 2015: Vor arunca în aer clasa politică

În cei trei ani de detenție, acesta a așezat pe hârtie toate gândurile sale și urmează să le facă publice, transmite Știri.md cu referire la ziarulnational.md.

Anunțul a fost făcut de noul său avocat, Victor Munteanu, în cadrul unei emisiuni de la „Tv8”.

„Vlad Filat este un politician experimentat și înțelege foarte bine anumite procese care au loc. Nu este adevărat când se spune că s-a răzgândit să facă declarațiile promise. Va fi exclusiv decizia lui în ce context va spune ce a avut în vedere atunci (în discursul său de la 15 octombrie 2015 n.r.). El a scris tot ce a avut în vedere (că va face dezvăluiri care vor arunca în aer clasa politică n.r.). Când vor fi făcute publice gândurile sale așezate pe hârtie va decide el. Nu mi-a spus când anume va face public tot, deoarece despre aceste lucruri noi nu discutăm. Ceea ce pot să vă spun este că nu s-a răzgândit”, a spus Victor Munteanu.

De asemenea, Munteanu a precizat că Vlad Filat nu a fost judecat în dosarul privind furtul miliardului, dar pentru acte de corupție și pentru trafic de influență: „El nu a fost judecat nici pentru furt, nici pentru însușirea proprietăților străine. Creditele din cele trei bănci care figurează în dosarul furtului miliardului nu se regăsesc în dosarul în care a fost condamnat”.

Sursa citată a adăugat că din cele 250 de milioane de euro care figurau inițial în dosar, au rămas doar 40 de milioane. „Pe parcursul procesului, foarte multe cifre au căzut. În plus, toate solicitările de a efectua expertize financiare în dosarul lui i-au fost refuzate lui Vlad Filat”.

Victor Munteanu a vorbit și despre cererile expediate de CEDO de foștii avocați ai premierului. „Vom încerca să demonstrăm că acesta este un dosar politic. Vlad Filat a fost privat de mandatul de deputat înainte de hotărârea finală a instanței de judecată. Dacă CEDO va recunoaște acest dosar drept politic, va fi afectată reputația R. Moldova. Vlad Filat intenționează să ceară despăgubire morală”.

Avocatul Victor Munteanu a mai adăugat că a fost deja înștiințat că Vlad Filat figurează într-u nou dosar și că deja a fost chemat la Procuratura Anticorupție. Totuși, acesta nu știe când dosarul va fi finalizat și trimis în instanță. „Deja am fost chemați la Procuratura Anticorupție. Voi fi avocatul lui Vlad Filat și în al doilea dosar”, a punctat acesta.

Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru pentru trafic de influență și corupere pasivă. Dosarul lui Vlad Filat a fost examinat cu ușile închise, presa nefiind admisă în sala de judecată. „Ştiu că oamenii aşteaptă să fac dezvăluirile promise, care să arunce în aer clasa politică. Vă asigur că le voi face, doar că în cadrul unui proces public, aşa cum prevede legea, şi în faţa unor procurori integri şi devotaţi legii. Dezvăluirile pe care le voi face nu sunt titluri de ştiri sau postări pe Facebook. Cereţi şedinţe publice, cum este legal, şi atunci voi avea posibilitatea să vorbesc, iar societatea să afle adevărul despre tot ce s-a întâmplat şi rolul fiecăruia”, scria Vlad Filat într-o postare pe Facebook, după câteva luni de la arestarea sa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării