main logo
924

Detalii din culisele dosarului de trădare de Patrie pe numele lui Bolboceanu

Curtea de Apel (CA) Chișinău a trimis la rejudecare dosarul în privința ex-deputatului Iurie Bolboceanu, condamnat de prima instanță la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie, după ce a constatat că inculpatului i-au fost „încălcate esenţial drepturile garantate atât de Constituţia R. Moldova, CEDO, cât şi de Codul de procedură penală”.

Detalii despre dosarul de trădare de Patrie pe numele lui BolboceanuFoto: ZdG.md

Încălcările respective, se arată în decizia motivată a CA Chișinău, „echivalează cu o eroare judiciară, care urmează a fi corectată prin casarea sentinţei primei instanţe cu dispunerea rejudecării cauzei”, transmite Știri.md cu referire la ZdG.md

Potrivit documentului, deși apărarea a invocat mai multe deficiențe privind administrarea probelor și formularea învinuirii, magistrații de la CA Chișinău au decis să trimită la rejudecare dosarul pe motiv că instanța de fond a încălcat drepturile apărării privind recuzarea judecătorilor, a organizat ședințe în lipsa inculpatului, dar și în lipsa apărătorului contractat de Iurie Bolboceanu, acordându-i un avocat din oficiu, și nu a anunțat corespunzător apărarea despre data și ora ședinței de judecată.

În apelul depus la CA Chișinău, dar și în cadrul susținerilor verbale, avocatul Gheorghe Malic a invocat faptul că „deşi a fost urmărit mai bine de un an, Iurie Bolboceanu nu a fost reţinut în flagrant, nu a fost constatat nici un fapt, precum că inculpatul ar fi primit de la cineva ceva, nu a fost identificat nici un caz de transmitere de informaţii sau de primire a banilor”. Potrivit apărătorului, sentința cu 14 ani de închisoare a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău prin reproducerea învinuirii, pe când la dosar nu ar fi anexată nici o probă ce ar confirma că Alexandr Grudin, acel căruia, potrivit procurorilor, Bolboceanu i-ar fi furnizat informații secrete, ar fi ofiţer sub acoperire. Avocatul susține că pe tot parcursul examinării cauzei, Iurie Bolboceanu nu a vrut acces la materialele dosarului, inclusiv imprimările video și audio care au fost atașate drept probe, iar solicitarea ca procurorul să prezinte originalul înregistrărilor, pentru a le putea compara cu conţinutul stenogramelor prezentate în instanță, a fost refuzată fără niciun motiv.

În decizia motivată, CA Chișinău nu se pronunță referitor la aceste aspecte ale dosarului, care a fost examinat cu ușile închise și despre care Iurie Bolboceanu a declarat că este unul politic, acuzându-i pe democrați că i l-au deschis după ce a părăsit PDM-ul.

Referitor la suma de 22 280 USD, ridicată de procurori din apartamentul familiei Bolboceanu și atribuită de procurori ex-deputatul drept „bunuri provenite din activitate criminală”, fiul ex-deputatului, Alexei Bolboceanu, a declarat că probe în acest sens nu ar putea să existe, deoarece banii îi aparțineau lui, fiind donații obținute la nuntă și cumetrie. Fiul ex-deputatului susține că a depus o cerere la Procuratură referitor la banii care i-au fost ridicați, dar nu a primit niciun răspuns până în prezent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării