main logo
523

Deputații PPPDA îi cer lui Voicu un raport detaliat privind situația criminogenă

Un grup de deputați ai Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr solicită ministrului de interne, Pavel Voicu, să prezinte un raport detaliat privind situația criminogenă în țară, în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Deputații PPPDA îi cer lui Voicu un raport privind situația criminogenăFoto: ipn.md

Totodată, ei fac un apel către președintele respectivei Comisii, Alexandru Jizdan, ca acesta să convoace ședința Comisiei, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit deputaților, de la începutul anului în Republica Moldova se atestă „cod roșu de criminalitate”. Deputatul PPPDA Vasile Năstase consideră că țara nu stă prea bine nici la capitolul accidente rutiere. El spune că anul 2020 a început cu mai multe crime care s-au produs pe întreg teritoriul țării: la Bălți, Ialoveni sau Criuleni, dar și că anual pe traseele din țară mor circa 300 de persoane.

Deputata Stela Macari, a remarcat că în urma cazului din satul Mălăiești, raionul Criuleni , unde trei oameni au fost transportați la spital în stare gravă după ce au fost împușcați de un bărbat de 62 de ani, șocant este că agresorul deținea ilegal o armă cu țeavă lisă și o grenadă dezasamblată.

„Din unele surse am aflat că persoana a achiziționat arma de la o altă persoană care nu avea acte de posesie. Putem trage concluzia că în Moldova nu există o evidență clară a armelor deținute de persoane fizice, astfel oamenii pot procura arme oricând intrând în categoria potențialilor criminali”, a conchis Stela Macari.

Deputatul Liviu Vovc, spune că are mai multe întrebări privind cazul omorului în bătaie a unui tânăr de la Costești, raionul Ialoveni. „De ce tânărul implicat în omor nu a fost tras la răspundere până acum având antecedente penale? A fost sau nu poliția în acea seară la fața locului? De ce nimeni nu a fost reținut în noaptea respectivă? De ce minorul implicat a fost reținut abia după 10 zile?”, se întreabă Liviu Vovc. El spune că a scris șapte solicitări de informații pe acest caz.

Deputatul Chiril Moțpan consideră că totul se întâmplă din cauza forțelor de ordine care nu sunt capabile de a controla situația. Potrivit lui, un factor catalizator al situației criminogene grave este și justiția captivă care „funcționează de multe ori exclusiv în interesul reprezentanților acesteia”.

Potrivit lui Chiril Moțpan, incapacitatea forțelor de ordine de a preveni cazurile de risc criminogen sau, cel puțin, de a interveni prompt, este iarăși un impediment major în calea asanării situației. „Cu regret, constatăm că Guvernul actual se află în incapacitate de a stopa avalanșa crimelor și accidentelor rutiere sau măcar de a începe niște procese reale de încetare a situației”, a mai spus Chiril Moțpan.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării