main logo
836

Deputat de la București: România este poarta de intrare a Moldovei în UE

Senatul României a adoptat pe 23 octombrie propunerea legislativă prin care se înființează Institutul pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe perioada negocierilor de aderare. Potrivit deputatului român, Daniel Gheorghe, prin această propunere, România va ajuta R. Moldova în procesul de aderarea la UE și va deveni poarta de intrare a țării noastre către Europa.

Deputat de la București: România este poarta de intrare a Moldovei în UEColaj: Știri.md

În cadrul unui interviu pentru Radiochisinau.md, deputatul a declarat că necesitatea creării unei asemenea structuri este absolut evidentă și bine cunoscută pentru toți în contextul procesului de aderare a R. Moldova la UE, transmite Știri.md.

„Ținând cont de complexitatea și provocările inerente deschiderii negocierile de aderare cât și asupra a ceea privește implementarea IQ-ului comunitar și racordarea din punct de vedere legislativ, juridic și administrativ a instituțiilor și structurilor administrativ statale din R. Moldova la Uniunea Europeană  - acesta reprezintă un aspect foarte important și esențial”, a spus deputatul român.

Daniel Gheorghe a precizat că în procesul de aderare la UE, R. Moldova va primi foarte multe cerințe de la Bruxelles, iar faptul că România a trecut deja prin acest proces va ajuta enorm autoritățile de la Chișinău.

„Dat fiind faptul că România – statul frate a avut experiența sa cu privire la aderarea la Uniunea Europeană și în momentul de față, România după o perioadă care nu a fost atât de simplă, a fost destul de sinuoasă, cu numeroase încercări pentru că această implementare a IQ-ului comunitar cât și capacitatea de a face față negocierilor pe capitole de aderare, capacitate de a putea răspunde la toate cerințele care vor veni de la Bruxelles și din partea instituțiilor europene, nu este una care se poate învăța peste noapte sau pe  care  o putem deprinde foarte rapid”, a spus el.

Deputatul român a menționat că România este un furnizor de expertiză neașteptat de bună pentru R. Moldova în procesul de implementare a legislației europene.

„Și România a avut probleme destul de serioase de prin 1999 până prin 2004 în tot acest proces. Și cred că din experiența României, ținând cont că astăzi avem experți bine pregătiți în ceea ce privește implementarea legislației europene și drept european, România poate să fie un furnizor de expertiză neașteptat de bună pentru Moldova din mai multe puncte de vedere”, a declarat deputatul PNL.

Oficialul de la București a mai spus că cetățenii R. Moldova și a României sunt frați și că fac parte dintr-o singură națiune, iar R. Moldova este tot mai interconectată la România.

„Suntem cu toții români, suntem o singură națiune, deși suntem încă separați în două state, vorbim cu toții aceeași limbă română, avem experiențe comune  din toate punctele de vedere. Din fericire Republica Moldova este astăzi tot mai interconectată la România și România nu este doar statul-frate, ci principalul partener al R. Moldova nu doar european, ci la nivel mondial și România este poarte de intrare a Moldovei către Europa  - un lucru foarte important și pe care nu trebuie să-l pierdem din vedere sub nicio formă”, a conchis deputatul.

Știri.md amintește că pe 23 octombrie, Senatul României a adoptat propunerea legislativă prin care se înfiinţează Institutul pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pe perioada negocierilor de aderare.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării