main logo
1018

Democrata din Leova care a plătit bani unui ziar pentru a fi lăudată. Ce avere are

Efrosinia Grețu, pensionara care a candidat din partea Partidului Democrat din Modova (PDM), a ieșit învingătoarea în circumscripția 41, Leova.

Democrata din Leova care a plătit bani unui ziar pentru a fi lăudatăDemocrata din Leova care a plătit bani unui ziar pentru a fi lăudată

Pedagog de profesie, Grețu a activat în calitate de profesoară în satul Covurlui din raionul Leova. Circa 30 de ani a lucrat ca directoare a Centrului de Creație a Elevilor din raionul Leova, transmiteb Știri.md cu referire la tv8.md

Din anul 2003 până în anul 2007 a deținut funcția de președintă a Consiliului Sindicatului Educației din cadrul Consiliului raional Leova, apoi patru ani mai târziu este numită în funcția de vicepreședintă a raionului Leova. Din 2011 până în anul 2015 aceasta a condus raionul Leova, fiind aleasă din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). În prezent, Efrosinia Grețu este președinta Organizației Teritoriale Leova a PDM.

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, în ultimii doi ani, Grețu nu a avut un salariu, dar a primit o remunerare pentru prestarea serviciilor de instruire de circa 44 de mii de lei, o dobândă de la Banca Comercială de 31 de mii de lei și indemnizații de la Consiliu Raional Leova și o pensie, cu o valoare totală de peste 172 de mii de lei.

Efrosinia Grețu mai scrie pe foaie că are în posesie un teren agricolu și unul intravilan. Alte două terenuri agricole sunt menționate că aparțin familiei acesteia, cumpărate cu 19 mii de lei. De asemenea, candidata mai deține un apartament de 51 de metri pătrați cumpărat cu 23 de mii de lei. Totodată, familia Grețu indică o altă casă de locuit cu o suprafața de 127 de metri pătrați, dobândit în 2001 cu 118 mii de lei. Concurenta indică și o active financiare de 250 000 de lei cu o dobândă de 5,25%.

Potrivit Moldova Curată, în perioada în care a fost la conducerea raionului Leova, Efrosinia Grețu s-a aflat în atenția fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI). Împreună cu câțiva colegi de partid, ea a însoțit Ansamblul de muzică și dans „Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. În călătorie ar fi fost și fiul democratei, iar cheltuielile pentru transport ar fi fost acoperite din bani publici și ar fi costat bugetul local peste 20 de mii de lei. După publicarea investigației, CNI s-a autosesizat și a examinat acest caz, iar în final membrii au clasat dosarul, argumentând că ”hotărârea decisivă de întocmire a liste i-a aparținut șefului Direcției cultură, turism, tineret și sport, care ar fi fost conducătorul delegației.

Efrosinia Grecu a mai candidat la funcţia de deputat în Parlament. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 era inclusă tot pe lista PDM, fiind a 20-ea, însă nu a acces în Legislativ. Înainte de acele alegeri parlamentare, când se afla la conducerea raionului Leova, Efrosinia Grețu a fost vizată într-o altă anchetă jurnalistică. În an electoral, Consiliul Raional Leova a plătit șase mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră de partid. 

Atunci unii consilieri au declarat pentru portalul Moldova Curată că banii nu erau planificaţi în bugetul local, învinuind-o pe Efrosinia Grețu că s-ar promova pe ea și partidul pe bani publici. În replică, aceasta a recunoscut că banii au fost plătiți din bugetul local, însă a precizat că ”atât timp cât ea este în funcţia de preşedintă, nu își face imagine ei sau familiei sale, ci instituţiei pe care o conduce”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării