888
1
Cum motivează Curtea Constituțională anularea hotărârilor din 7-9 iunie
888
1

Curtea Constituțională a publicat argumentele pentru care a decis să-și anuleze hotărârile adoptate între 7-9 iunie.

Foto: ZdG.md

Judecătorii constituționali afirmă că au decis să-și anuleze hotărârile adoptate în perioada 7-9 iunie, deoarece prin demisia Guvernului Filip „pacea civică și drepturile omului” erau „periclitate, transmite Știri.md cu referire la ZdG.md

Respectiv, CC a interpretat situația drept una „excepțională” și a revizuit propriile hotărâri pentru „a elimina insecuritatea juridică” care ar afecta „pacea civică și drepturile omului”.

„Odată încetată activitatea guvernamentală și prin renunțarea guvernului de jure la actul guvernării, în Republica Moldova sunt periclitate pacea civică și drepturile omului. (…) Curtea menționează că nu poate substitui discreția unui guvern de jure care a demisionat și nu consideră oportună substituirea discreției noului guvern. Această problemă excedă sferei dreptului constituțional, fiind una pur politică. 

Curtea nu este organismul potrivit care să intervină în chestiuni care au dobândit, în prezent, valențe pur politice. Ea nu poate administra treburile pe care trebuie să le administreze un guvern de jure care a demisionat sau pe care trebuie să le administreze un guvern de facto care a devenit de jure. Curtea accentuează că situațiile extreme impun, uneori, aplicarea unor soluții excepționale. Este cazul prezentei hotărâri, care va anula, pe calea unei revizuiri, efectele actelor Curții pronunțate în perioada 7-9 iunie, a.c., pentru a elimina insecuritatea juridică ce afectează, în contextul actual, date fiind împrejurările care au intervenit, pacea civică și drepturile omului.

În acest caz, schimbarea jurisprudențială efectuată de către Curte pe calea revizuirii este motivată de evoluția socială și de ponderea mai mare a drepturilor omului și a dezideratului realizării păcii civice în raport cu principiul certitudinii juridice (i.e. cu menținerea efectelor actelor pronunțate în perioada 7-9 iunie a.c.)”, motivează judecătorii constituționali.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter