main logo
493

Consilierii județeni Iași au semnat o Declarație de unire cu Republica Moldova

O nouă şedinţă ordinară la Consiliul Judeţean Iaşi a avut loc în această dimineață.

Consilieri din Iași au semnat Declarația de Unire cu R. MoldovaConsilierii județeni Iași au semnat declarația de Unire cu Moldova

Potrivit bzi.ro, pe ordinea de zi a plenului au figurat câteva proiecte de hotărâre privind încheierea unor acorduri de parteneriat cu unele raioane din Republica Moldova. Este vorba despre raioanele Ştefan Vodă, Edineţ, Glodeni, Rîșcani, Basarabeasca, Briceni, Causeni, Criuleni, Floreşti şi Donduseni.

Totodată, consilierii judeţeni au semnat o declaraţie de unire cu Republica Moldova. Proiectul a fost iniţiat de aleşii Partidului Mişcarea Populară Iaşi.

„În numele locuitorilor judeţului Iaşi, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele pot singure să-şi hotărască soarta lor de zi cu zi înainte şi pentru totdeauna, judeţul Iaşi îşi declară susţinerea pentru unirea României cu Republica Moldova.

Facem această unire acum, în suflet şi ca reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului, de la chinul buneilor noştri smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice de voi lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, la greutăţile pe care le trăim acum noi pentru că fiii şi nepoţii noştri să se bucure de un viitor, de libertate şi avuţie, de şansele de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut.

Iar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu că ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu vor mai fi graniţe pe Prut iar oamenii dintre Nistru şI Tisa vor munci împreună la realizarea şi mulţumirea comună, alturi de celelalte popoare ale Europei civilizate.

Prin prezenta declaraţie de unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu fraţii noştri romani de pretutindeni Centenarul Marii Uniri 1918 - 2018 şi adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc", se arată în actul semnat de aleşii judeţului.

Amintim că până la această oră, peste 140 de localități au semnat Declarația simbolică de Unire.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării