main logo
603

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte, îngrijorată de modificările electorale

Modificarea de către Parlament a articolului 20 al Codului Electoral a adus o reacție din partea Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte, îngrijorată de modificăriFoto: Ipn.md

Membrii organizației au transmis o declarație prin care își exprimă  îngrijorarea față de faptul că legislativul promovează proiecte de lege de materie electorală cu un impact major fără respectarea principiilor transparenței decizionale, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit declarației Coaliției, modificarea la 18 iunie a articolului 20 al Codului Electoral vine în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția și va spori și mai mult riscul de subminare a independenței Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, Coaliția amintește și despre modificările aprobate la Codul Electoral în data de 11 iunie, fără ca acestea să fie precedate de consultări publice.

Ca urmare, membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte solicită stoparea promulgării legii adoptate de legislativ la 18 iunie 2019  și completarea ulterioară a acesteia în vederea prevenirii pe viitor a revocărilor discreționare a membrilor CEC. De asemenea, Parlamentului i se solicită organizarea de consultări publice pe marginea modificărilor legislației electorale efectuate în prima lectura la 11 iunie 2019, înainte de aprobarea acestora în lectură finală.

„Membrii Coaliției își exprimă deschiderea de a participa la discuții publice pe marginea modificării Codului Electoral și a legislației aferente.”, se arată în declarație.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 37 organizații obștești cu scopul de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele OSCE, ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării