main logo
1490

Cenușa: Căderea lui Poroșenko, știre proastă pentru oligarhii moldoveni

Căderea lui Poroșenko este o știre proastă pentru oligarhii din Moldova și Georgia. Cel puțin astfel comentează politologul Dionis Cenușa, victoria lui Vladimir Zelenski.

Cenușa: Căderea lui Poroșenko, știre proastă pentru oligarhii moldoveni

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta spune că turul doi, la fel ca și primul tur alegerilor, s-au caracterizat printr-un grad ridicat de competitivitate, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Dar această competitivitatea a fost oarecum parțială, deoarece ambii candidați au esență sau conexiuni cu cercuri oligarhice. Un candidat ordinar nu ar fi avut nicio șansa”.

Cenușa mai scrie că Rusia transmite mesaje mixte cu privire la câștigătorul alegerilor - Vladimir Zelenski. 

„Pe de o parte, Moscova a exploatat mesajele (pre)electorale strâmbe ale candidatului Zelenski contra lui Poroșenko și a promovat înfrângerea experimentatului Poroșenko. Pe de altă parte, acum după alegeri, unele entități ale propagandei ruse îl atacă pe Zelenski pentru lipsa de experiență, care ar deveni fatală pentru țara vecină”.

„Occidentul respira ușurat deoarece a obținut minimul pe care și l-a dorit de la aceste alegeri - transferul pașnic și democratic al puterii. În acest fel, UE, SUA și alți susținători externi demonstrează că investițiile lor în instituțiile democratice ucrainene dau roade. Misiunea acestora este de a investi în susținerea echipei lui Zelinski, care trebuie capacitată cu reformiști liberali, pentru a substitui inexperiența noului președinte”.

Politologul mai precizează faptul că înfrângerea lui Poroșenko este o știre proastă pentru oligarhii din Moldova și Georgia. 

„Dar în spatele lui Zelenski figurează un alt oligarh - Ihor Kolomoyskyi. De aceea, nu trebuie să ne uimească faptul că Plahotniuc și Ivanishvili ar putea găsi ușor limba comună cu Zelenski. La fel, flexibilitatea noului președinte ucrainean deschide oportunitatea pentru Președintele Igor Dodon de a efectua, în sfârșit, o vizită la Kiev, imposibilă până acum din cauza justificării acțiunilor Rusiei în Crimeea”, a opinat acesta.

Cenușa mai spune că Președinția lui Zelenski va fi complicată până la alegerile parlamentare din octombrie 2019, dar și după. „Iar stabilitatea Ucrainei va fi testată de către Rusia, care este tentată să verifice cât de dezastroasă poate fi inexperiența președintelui”, a conchis Dionis Cenușa.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării