main logo
388

Ceban, despre europarlamentare: Participarea la vot putea fi şi mai mare

Alegerile în Parlamentul European din 2019 devin un nou cuvânt în istoria integrării europene şi a procesului de realizare a ideii de "România Mare", consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Ceban.

Ceban, despre europarlamentare: Participarea la vot putea fi şi mai mare

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat în studiul său că "37 de mii de cetăţeni români care au votat în Moldova sunt, bineînţeles, o picătură în ocean, dar, pe de altă parte, această cifră este cu mult mai mare decât rezultatele din anul 2014", transmite Știri.md.

"Dinamica este foarte vizibilă şi, dacă interesul moldovenilor pentru treburile europene ale României nu va încetini, atunci, în cinci ani, cifra va fi una impresionantă. Mulţi experţi atrag atenţia la faptul că participarea la vot ar trebui legat direct de campania mediatică destul de activă în Moldova", a spus expertul.

Potrivit lui, "acest lucru arată cel puţin două chestiuni".

"În primul rând, participarea la vot putea fi şi mai mare, iar la următoarele alegeri, forţele politice de la Bucureşti vor aloca şi mai multe mijloace pentru agitaţia electorală în Moldova şi cu siguranţă vor avea succese. În al doilea rând, tot mai mulţi cetăţeni moldoveni cu paşapoarte româneşti îşi simt cu adevărat drepturile politice şi conştientizează că sunt membri cu drepturi depline ai societăţii româneşti. În caz contrar, chiar şi cu o campanie de PR puternică, în secţiile de votare ar fi venit mai puţini oameni. Aceasta înseamnă că strategia Bucureştiului funcţionează în practică, iar cei care au obţinut paşaport din interese pragmatice pentru călătorie şi muncă în Europa devin treptat români, dar nu locuitori ai Moldovei cu cetăţenia României", consideră Ceban.

În opinia analistului politic, "votarea activă a moldovenilor la alegerile europene poate fi considerată un precedent important şi pentru Bruxelles".

"În esenţă, astăzi locuitorii ţărilor Parteneriatului estic participă direct la formarea politicii europene comune. Aceasta în condiţiile în care Moldova, ca stat, nu este gata să se integreze în comunitatea europeană din cauza problemelor interne ce nu pot fi soluţionate, a nivelului scăzut al democraţiei şi a lipsei de transparenţă în cheltuirea finanţelor din UE", a spus el.

Expertul a spus că, "în contextul impasului politic profund şi incertitudinii referitor la guvernarea viitoare a Moldovei, locuitorii ţării au mers activ la secţiile de votare pentru a rezolva treburile unui alt stat".

"Aceasta pune o întrebare directă: sunt oare într-adevăr Moldova şi România departe de unitatea politică? Victoria în Republica Moldova (la alegerile pentru Parlamentul European - "I.") a fost obţinută de Partidul Naţional Liberal, care de mult pledează pentru unire, iar pentru acest partid a făcut agitaţie chiar şi Sandu şi Năstase - persoane care aşa şi nu au putut forma coaliţia de guvernământ cu PSRM. Chiar şi în astfel de condiţii negative, apelul opoziţiei de dreapta a adus zeci de mii de oameni la secţiile de votare. Acest paradox confirmă faptul că arhitecţii de la Bucureşti ai unirii se află pe drumul cel bun, care, mai devreme sau mai târziu, va duce la întrebarea referitor la oportunitatea existenţei Republicii Moldova ca stat independent", a concluzionat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării