main logo
1922

Cazul Gorgan: Grosu cere mai multe informații de la instituțiile de drept

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, solicită de la instituțiile de drept să ofere mai multe informații despre cazul fostului șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.

Cazul Gorgan: Grosu cere mai multe detalii de la instituțiile de dreptFoto: realitatea.md

Igor Grosu a declarat în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului că subiectul respectiv este unul de importanță națională, transmite Știri.md.

„O solicitare către instituțiile de drept. Ieri am urmărit cu toții în spațiul media informații despre un fost șef al Marelui Stat Major. Este un subiect de importanță națională. Rugămintea către instituțiile de drept care au atribuții și sunt implicate în investigări este să comunice mai mult și să explice la ce etapă sunt, pentru că este vorba de securitatea statului. Înălțimea acestei funcții justifică interesul major al tuturor cetățenilor față de acest subiect, în special în contextul actual pe care îl trăim și îl parcurgem”, a declarat șeful Legislativului.

Știri.md amintește că publicația The Insider a obținut acces la o corespondență, pe aplicația Telegram, dintre fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, cu curatorul său de la serviciul secret militar al Rusiei (GRU), colonelul Alexei Makarov. Gorgan îi raporta celui de-al doilea, în mod regulat, informații despre situația politică internă din țara noastră.

La scurt timp, cu precizări în acest sens a venit șeful Cabinetului președintelui, Adrian Băluțel. El a menționat că, în anul 2021, Igor Gorgan a fost destituit din funcție de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Acum, drept urmare, distincțiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 - „Meritul Militar”, 2015 - „Credință Patriei”, dar și gradele sale militare vor fi retrase.

Mai mult, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate de jurnaliști. Totodată, SIS reiterează că ține în vizor „riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”.

De asemenea, Ministerul Apărării a venit cu o reacție precizând că acordă o atenție maximă oricărui subiect ce ține de securitatea națională.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării