main logo
880

Explicația șefului din cauza căruia s-a deschis târziu secția de votare

Conform datelor oficiale, până în prezent au votat peste 20% din alegători, adică peste 670.000 de cetățeni.

Explicația șefului din cauza căruia s-a deschis târziu secția de votareFoto: știri.md

Cei mai mulți alegători s-au prezentat la secțiile de votare din Chișinău (peste 130.000), UTA Găgăuzia (peste 33.000), Orhei (peste 28.000), Hâncești (peste 24.000), Căușeni (peste 20.000), Drochia (peste 19.000), transmite Știri.md.

Astfel, către ora 13:00, la alegerile locale se înregistrează o prezență la vot de peste 20%, mai scăzută în comparație cu scrutinul electoral local din anul 2015, când la urnele de vot se prezentaseră circa 28% din alegători. 

Totodată, astăzi, Asociația Promo-LEX a susținut o conferință de presă cu tema: „Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019: Deschiderea secțiilor de votare, în cadrul căreia au anunțat primele încălcări care au avut loc în primele ore de la deschiderea secțiilor de votare.

Pe lângă asta, președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că per general alegerile decurg conform normelor stabilite, fără incidente semnificative, care să pericliteze buna desfășurare a alegerilor. 

Potrivit lui, a fost înregistrat un caz la secția de votare nr. 1/148 din sectorul Centru din capitală, unde din cauza președintelui biroului electoral, procesul de vot a început cu o întârziere de 44 de minute. CEC a solicitat explicații de la funcționarul electoral, care a invocat o problemă tehnică a automobilului.

Cât ține de alegerile din circumscripțiile uninominale, în circumscripția nr. 17, la urne s-au prezentat circa 12 mii de alegători, iar în circumscripția nr. 33 la urne s-au prezentat circa nouă mii de alegători. În cele 25 de secții de votare deschise în circumscripția nr. 48 au votat peste 600 de alegători. 

În circumscripția nr. 50 se înregistrează o prezență de circa 2.300 de alegători, cei mai activi fiind cei din Italia. Dorin Cimil a declarat că la niciuna din secțiile de votare deschise peste hotare, nu s-au format cozi. 

Totodată, alegătorii din străinătate sunt îndemnați să consulte pagina diaspora.voteaza.md pentru a vedea trei cele mai apropiate secții de votare și cât de aglomerate sunt acestea.

Președintele CEC a menționat că alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15:00, dacă se prezintă și certificat medical.

Dorin Cimil a amintit că agitația electorală este strict interzisă pe parcursul zilei de astăzi. Nu se permite desfășurarea sau reflectarea activităților sau materialelor cu tentă de agitație electorală și nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21:00.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării