main logo
1751

Candu: Toţi banii furaţi vor fi recuperaţi, iar vinovații vor sta la puşcarie

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a sugerat unor militanţi pentru recuperarea miliardului, din tabăra opoziţiei să fie mai atenţi când vorbesc despre beneficiarii de pe urma fraudei bancare.

Candu: Banii furaţi vor fi recuperaţi, iar vinovații vor sta la puşcarie

Candu le-a reamintit unor deputaţi că şi ei s-au pricopsit cu bani din Miliardomat, relatează Știri.md cu referire la timpul.md.

„Vă aduceţi aminte de convorbirile unui lider politic, ca să-i aducă bani trei milioane? De unde lua aceşti bani? Voi, care arătați unde e hoţul, înghiţiţi în sec şi recunoasteti: Nu e drama voastră, dar drama ţării”, a declarat Andrian Candu. “Am facut public raportul Kroll. Era şi un fost deputat coleg al dvs, care are şi televiziune. Dar această televiziune, care este atât de vocală, din ce bani era finanţată? De unde veneau banii? Oare nu din fraudă? Astăzi, această televiziune ne dă lecţii de moralitate. Să lăsăm cinismul şi să spunem lucrurilor pe nume. Suntem criticaţi că nu ne mişcăm repede, dar sunt sigur că banii toţi vor fi recuperaţi, iar cei care sunt de vină vor sta la puşcarie”, a mai spus preşedintele Parlamentului.

La rândul său, deputatul PDM Corneliu Dudnic susţine că mai multe nume sonore din PLDM ar fi beneficiat din bani furaţi de la BEM, Banca de Economii sau Unibank. Acest lucru rezultă din partea publică a raportului Kroll 2.

„Sunt multe nume din PLDM. Unii din ei deja sunt la puşcărie. Nu cumva a fost finanţată campania electorală a PLDM în 2014 din banii furaţi?”, a întrebat Corneliu Dudnic.

La campania electorală din 2014 s-a referit şi deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

„Hoţul strigă: prindeţi hoţul! Dacă să ne gândim la campania din 2014, cu mare probabilitate derulată cu bani obţinuţi din frauda bancara, avem deputaţi aleşi pe aceşti bani murdari”, a precizat Sergiu Sîrbu.

Potrivit unui raport prezentat astăzi în Parlament de către directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, beneficiarii finali ai fraudei bancare sunt cunoscuți, iar în judecată au fost transmise deja dosare ce vizează un prejudiciu de 7,74 miliarde de lei. În același timp, dosarele care vizează alte 1,9 miliarde de lei sunt la etapa urmării penale și urmează a fi transmise în instanță.

Potrivit raportului citat, din suma totală a banilor fraudaţi CNA a recuperat 420 milioane Banca Naţională a Moldovei - 1,219 miliarde. Totodată, BNM a iniţiat cauze civile pe recuperarea sumei de 4 miliarde de lei. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării