main logo
2390

Candu aduce replici dure către Domnica Manole: Să vă fie rușine

Deputații democrați au fost cei mai acizi astăzi în plenul Parlamentului atunci când a fost dezbătut proiectul de numire în funcție a doi judecători la Curtea Constituțională din partea Parlamentului.

Candu aduce replici dure către Domnica Manole: Să vă fie rușineFoto: Știri.md

Fostul președinte al Legislativului Andrian Candu a ținut să afle de la Domnica Manole dacă merită să fie magistrat la CC după ce nici Guvernul, nici Parlamentul și nici Consiliul Superior al Magistraturii nu a selectat-o, transmite Știri.md cu referire la Agora.

„Nu am obiectat că ați participat la alegeri. Aveți tot dreptul. Am spus doar că ați promovat valori: meritocrație, transparență și nepolitizare a insituțiilor. 

Ați eșuat un concurs la Guvern, ați eșuat un concurs la Parlament, ați eșuat un concurs la CSM. Meritați sau nu să fiși judecător la Curtea Constituțională?”, a întrebat Andrian Candu

„Eu am participat la concursul CSM. Faptul că au decis să aleagă pe altcineva e drteptul lor. 

Eu merit să fiu judecător la CC. Trei ani am fost pe baricade în RM și am optat pentru respectarea legii și Constituției”, a răspuns Domnica Manole.

„Să înțelegem că meritați deoarece ați participat la proteste și ați stat pe baricade? Să vă fie rușine. 

Să vă fie rușine față de colegii dvs de breaslă care au participat la concursuri și au depus efort, iar dvs ajungeți în funcție doar pentru că aveți afiliere politică”, a replicat dur fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu.

Amintim că magistrata Domnica Manole a fost judecată pentru adoptarea unei decizii contrare legii, mai exact pronunțarea, la 14 aprilie 2016, din poziția de judecător la CA Chișinău, a unei hotărâri prin care anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea referendumului propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze un referendum republican privind alegerea președintelui țării de către popor. 

Hotărârea care autoriza organizarea referendumului a fost contestată de CEC la CSJ. La numai o săptămână, instanța superioară de justiție anula actul semnat de Manole pe motiv că ar fi „ilegal”, iar președintele CEC de atunci, Iurie Ciocan, cerea Procuraturii Generale și CSM-ului investigarea acțiunilor judecătoarei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării