main logo
594

Băsescu: Cea mai mare greşeală ar fi din nou Plahotniuc să fie la putere

Opinia mea este că cea mai mare greşeală ar fi să-l vedem din nou pe Plahotniuc la putere, fie şi într-o alianţă. Şi a doua mare greşeală ar fi să ne trezim în alegeri anticipate din nou în Republica Moldova.

Băsescu: Cea mai mare greşeală ar fi din nou Plahotniuc să fie la putereFoto: protv.ro

Declaraţia a fost făcută de fostul preşedinte al României Traian Băsescu, invitat al unei emisiunii TV, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Comentatorul politic Roman Mihăieş menţionează că de la bun început nu credea într-o alianţă între blocul ACUM şi socialişti. 

„Prea diferite sunt agendele lor şi Dodon a atras atenţia că sunt câteva probleme la care blocul ACUM nu a vrut să meargă la compromis. Unul dintre ele a fost alegerea în calitate de speaker a Zinaidei Greceanîi”.

De asemenea, Roman Mihăeş, este de părere că dacă vor fi organizate alegeri anticipate, ar putea să fie creat un bloc politic unionist care ar putea să câştige loc în Parlament, iar blocul ACUM va pierde din poziţii. 

„Eu cred că un bloc unionist ar avea şanse mai mari ţinând cont de negocierile dintre blocul ACUM şi PSRM. Şi decizia blocului de a vota un preşedinte al Parlamentului socialist va duce la mari pierderi de voturi. 

Pe de altă parte, socialiştii vor putea să apară într-o formă mai bună la alegeri pentru că ei vor specula inerentele probleme sociale care vor apărea în aceste luni. În lipsa unor finanţări, socialiştii poate să spere la un scor mai bun. PDM-ul nu va scădea mult, poate cu vreo trei mandate, poate chiar va aduna”.

Preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, susţine că prin declaraţiile făcute de Igor Dodon după Consiliul Politic al PSRM, se poate constata că Republica Moldova nu are un preşedinte şi că Dodon „dansează” după regulile liderului PDM, Vlad Plahotniuc. 

„Pentru că dacă am fi avut preşedinte, astăzi, când Plahotniuc nu-i poate face nimic, pentru că nu-l poate suspenda, nu există majoritate în parlament, când Plahotniuc nu-l poate trage la răspundere penală după cum îl şantajează cu toate privatizările pe care le-au făcut împreună. 

Dodon dacă ar fi vrut să iasă de sub influenţa lui Plahotniuc, chiar forţând alegeri anticipate, ar fi mers în parlament să modifice sistemul de vot, să voteze legile de dezoligarhizare a Republicii Moldova, dar el inventează prostii. El încearcă să creeze impresia că el nu are treabă cu PD-ul, deşi tot ceea ce face, face în favoarea PD-ului”.

Tototdată, liderul PL mai declară că socialiştii sperau că blocul ACUM nu o să meargă la un compromis şi prin urmare, ca vor putea da vina pe ACUM. 

Decizia susţinerii unui speaker al Parlamentului din partea PSRM de Blocul ACUM, „îl pune în dificultate pe Dodon şi pe Plahotniuc care se simt obligaţi acum să inventeze alte motive decât necooperarea blocului ACUM”.

Comentatorul politic Ştefan Gligor consideră că Igor Dodon şi-a îndeplinit cu brio o sarcină foarte dificilă de a sabota coaliţia cu Blocul ACUM şi de a face blocul ACUM responsabil de acest eşec. 

„Eu mă bucur că blocul ACUM, într-un târziu, l-a pus pe Igor Dodon şi pe socialişti la perete, adoptând acea decizie foarte grea pentru ei, de altfel, de a vota pentru un speaker din partea PSRM. Astăzi pentru alegerile anticipate se face vinovat Igor Dodon şi punct. 

Acest om a făcut tot posibilul ca să satisfacă agenda partidului democrat şi să iasă cu un minim rezultat în interesul Partidului Democrat”.

Ştefan Gligor crede că Igor Dodon a fost forţat să accepte o coaliţie între Partidul Democrat şi PSRM.

Analistul politic susţine, că deşi formal mai există două zile, este foarte greu de crezut că un acord, precum a cerut blocul ACUM în care ar fi fost reglementată componenta instituţională şi componenta pachetului legislativ, ar putea să fie semnat. 

„În astfel de colaborări, când părţile sunt atât de diferite, era bine să nu se piardă timp pe aşteptat şi discuţii sterile, trebuiau puse pe hârtie şi negociate punct de punct”.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu declară că este surprins de faptul că PSRM îşi doreşte, în continuare, alegeri anticipate. „Republica Moldova nu este în situaţia în care să-şi poată permite lungi perioade fără guvernare”.

Băsescu afirmă că unica soluţie care ar trebui să fie acceptată, ar trebui să fie alianţa PSRM şi blocul ACUM. „Şi apoi ce se va întâmpla dacă se fac anticipate? 

Nu se va întâmpla nimic, va fi cam aceeaşi configuraţie, în condiţiile în care legea electorală rămâne aceeaşi. Dodon, orice i-ai face, el tot la alegeri anticipate împinge lucrurile. 

Pentru că nu poţi să spui, vreau o alianţă, vreau să guvernăm ţara, iar pe de altă parte, când îţi vine un aliat de calitatea blocului ACUM tu să vrei să ai şi preşedintele parlamentului şi Ministerul Apărării, şi Ministerul de Interne, şi Ministerul Justiţiei. 

Trebuie făcută o împărţire corectă a puterii. Opinia mea este că cea mai mare greşeală ar fi să-l vedem din nou pe Plahotniuc la putere, fie şi într-o alianţă. Şi a doua mare greşeală ar fi să ne trezim în alegeri anticipate din nou în Republica Moldova”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării