main logo
426

Bașcanul Găgăuziei: Avem aceleași scopuri

Vinerea trecută la Comrat a fost locul reunirii întregii elite politice a țării. Prilejul festiv l-a oferit ceremonia inaugurării bașcanului Găgăuziei.

Bașcanul Găgăuziei: Avem aceleași scopuri

Irina Vlah, aleasă pentru a doua oară în această funcție, a rostit un discurs pătimaș, consacrat viitoarelor sale priorități de activitate, atât în domeniile interne ale autonomiei, cât și în relațiile cu autoritățile centrale, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md. 

La rândul lor, reprezentanții celor din urmă, au vorbit mult despre încredere și scopuri comune, promițându-le găgăuzilor susținere. Sinceritatea înaltelor speech-iuri va putea fi testată chiar în timpul apropiat, când Parlamentul țării va începe examinarea proiectele de legi, elaborate de Grupul de lucru privind Găgăuzia, iar Guvernul va avea o ședință în deplasare în autonomie.

Sfârșitul oligarhilor toxici, 360⁰ și statutul special al Găgăuziei. 

Ca și acum patru ani, ceremonia de inaugurare a Irinei Vlah a avut loc în piața centrală a Comratului în prezența câtorva mii de oameni. O bună parte din spectatori, pe lângă locuitorii orașului, a fost alcătuită din oaspeți de marcă – deputați ai Parlamentului, Adunării populare a Găgăuziei (APG-Y), miniștri, primari, reprezentanți ai corpului diplomatic și clerului. 

Cea mai simbolică a fost prezența tuturor primelor fețe din stat – președintelui Igor Dodon, speakerului Zinaida Graceanîi și prim-ministrului Maia Sandu. Cum s-a remarcat din tribune, de când e Găgăuzia, Chișinăul n-a mai acordat atâta atenție unui asemenea eveniment.

În discursul său de inaugurare, Irina Vlah a promis să fie bașkan pentru toți locuitorii autonomiei și a făcut apel către deputații APG-Y și autoritățile locale să pună punct confruntării politice și jocurilor de culise. Dânsa și-a propus drept principalele priorități de activitate revenirea migranților economici acasă și miza pe dezvoltarea noilor tehnologii și industrializarea Găgăuziei.

Săgeata în direcția PDM, fostul partid de guvernământ, s-a tras prin declarația despre schimbarea puterii în țară. „Moldova devine o țară liberă, timpul oligarhilor toxici a trecut. Noi credem că lupta cu corupția se va da și în centru, și în regiuni”, a spus bașcanul.

Vlah a fost primul din funcționarii din eșalonul de sus, care încă la 8 iulie a recunoscut noul guvern. Ea n-a ezitat să menționeze aceasta în discursul său și încă pe un ton complimentar față de șeful statului.

„Găgăuzia a susținut deschis noua coaliție parlamentară și noul guvern. Suntem solidari cu acțiunile președintelui, care a făcut unire între forțe pentru a edifica o societate democratică”, - această parte a discursului său Irina Vlah a rostit-o în limba română

Referindu-se la cooperarea externă, bașkanul a remarcat rolul principalilor parteneri în dezvoltarea autonomiei și a subliniat că Găgăuzia e deschisă „la 360 de grade” noilor și dezvoltării relațiilor deja existente. Pentru a ilustra caracterul de succes al acestor politici, dânsa a adus ca exemplu interacțiunea cu Turcia, Rusia, Azerbaidjan și Uniunea Europeană.

Bașkanul n-a ocolit nici subiectul competențelor regiunii, făcând un apel la conducerea țării.

„Am înțeles că toate ramurile puterii ne-au auzit și ne vor ajuta. Iar noi le vom merge în întâmpinare. Noi ne percepem ca parte a Republicii Moldova și ne dorim ca Legea privind statutul special al Găgăuziei să funcționeze”, a remarcat guvernatorul autonomiei, exprimându-și convingerea că legea în cauză trebuie să se respecte de toate autoritățile Republicii Moldova, urmând a i se atribui un statut special.

„Oameni în care poți avea încredere”

În cuvântarea sa, Irina Vlah l-a citat pe cărturarul de origine găgăuză, protoiereul Mihail Ciachir, care-și descria poporul ca pe „oameni ai credinței, care țin la cuvântul dat, în care poți avea încredere”. Tema încrederii față de găgăuzi a trecut fir roșu prin luările de cuvânt ale tuturor primelor persoane din Moldova.

Primul a dezvoltat tema președintele Igor Dodon. „Locuitorii din autonomie sunt un popor foarte muncitor. Poți și trebuie să ai încredere în ei. Iar din partea Găgăuziei vei avea un răspuns corespunzător”, a declarat el.

Președintele i-a promis bașkanului sprijinul deplin în ceea ce ține de adoptarea proiectelor de lege. Dânsul a sprijinit poziția Comratului și în chestiunea conducătorilor serviciilor decentralizate și filialelor din Găgăuzia a întreprinderilor de stat. Conform președintelui, numirile în aceste poziții trebuie să fie coordonate cu autoritățile autonomiei.

Și speakerul Zinaida Greceanîi a invocat încrederea față de autonomie. În mod deosebit dânsa a apreciat „politica externă echilibrată”. „Nu Vă supărați, domnule președinte. Vorbiți despre aceasta, iar Găgăuzia de ani de zile este exemplul înfăptuirii acestui deziderat”, a declarat Greceanîi.

În plus, dânsa a confirmat afirmația lui Dodon privind disponibilitatea majorității parlamentare de a vota pentru proiectele de legi privind Găgăuzia și „de a susține alte inițiative”.

„Noi toți suntem Moldova”

Publicul găgăuz a reacționat în mod deosebit la Maia Sandu, discursul căreia a fost întrerupt de aplauze în câteva rânduri.

„Avem scopuri comune. Noi toți suntem Moldova. De aceea suntem obligați să creăm pentru cetățenii țării un stat de drept funcțional, care ar oferi posibilități de dezvoltare tuturor locuitorilor”, a declarat Sandu.

Apoi prim-ministrul a trecut la concret, declarând despre necesitatea delimitării competențelor puterii centrale și regionale. Astfel, ea a sonorizat, practic, cuvânt în cuvânt, doleanța de ani de zile a Comratului.

„E timpul să încetăm polemica în chestiuni care nu se referă direct la interesele cetățenilor și să ne apucăm de ceea ce merită. Trebuie să determinăm competențele în chestiuni de instruire, cultură, sănătate, asigurare socială și alte domenii de funcționare a autonomiei. Vrem ca autonomia să se dezvolte armonios în cadrul unei Moldove unice și integre”, a declarat Maia Sandu.

Pentru întâia dată după mulți ani, susținerea conducătorilor Moldovei exprimată bașkanului reales și întregii Găgăuzii a avut un caracter atât de consolidat. În timpul apropiat se va vedea cât de durabil este acest fundal prielnic interacțiunii regiunii cu centrul. 

După spusele Zinaidei Greceanîi, până la sfârșitul sesiunii de vară Parlamentul își propune să examineze chestiunea privind continuarea activității Grupului de lucru privind Găgăuzia. La fel, se crede că Parlamentul va reanima pachetul de legi elaborat de acest grup. 

Încă o confruntare a promisiunilor cu fapta va deveni activitatea la nivel de Guvern, din care face parte bașkanul. Vlah deja a anunțat că în august prim-ministrul va avea o deplasare de lucru în Găgăuzia. Iar în septembrie ar urma să se producă ședința de lucru a guvernului la Comrat. 

În consecință, se preconizează aprobarea planului de dezvoltare social-economică a autonomiei pe trei ani. Toate acestea ar fi o bună posibilitate de a-i convinge pe locuitorii Găgăuziei că Igor Dodon și socialiștii pe bună dreptate se dau drept adepți ai găgăuzilor și că, în general, a meritat să se schimbe puterea în țară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării