main logo
5193

Banii destinați copiilor diplomaților. Mihail Popșoi: Proiectul va fi retras

Banii destinați studiilor copiilor diplomaților vor fi puși pe pauză. Ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, spune că proiectul privind serviciul diplomatic, care presupunea oferirea unei indemnizații de 500 de euro pentru copiii diplomaților, va fi suspendat.

Banii destinați copiilor diplomaților. Popșoi: Proiectul va fi retrasFoto: IPN

Șeful diplomației moldovenești spune că, din cauza reacției virulente a societății, se examinează scenariul scoaterii proiectului pe de agenda Parlamentului, iar ulterior vor fi căutate alte soluții pentru a-i ajuta pe ambasadorii Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit unui proiect de lege, semnat de mai mulți deputați PAS și aprobat în prima lectură de Parlament, copiii diplomaților urmau să primească o indemnizație de studii de 700 de euro. Ulterior, ministrul Afacerilor Externe a precizat că pentru lectura a doua a fost convenită cu Ministerul Finanțelor suma de 500 de euro. Acum, șeful diplomației moldovenești spune că autoritățile pun pe pauză acest proiect.

„Avem o realitate pe care o conștientizăm și pe viitor trebuie să căutăm alte soluții care să nu trezească o asemenea reacție virulentă. În proiectul inițial, într-adevăr, era o sumă mai mare. Am avut nevoie de timp pentru a ajunge la un compromis cu Ministerul Finanțelor și acel compromis a fost adoptat la ședința Guvernului, sumele au fost reduse și vârsta a fost redusă. 

Pentru lectura a doua proiectul urma să fie ajustat la avizul Guvernului, dar având în vedere această reacție extrem de virulentă va trebui să căutăm alte soluții, poate diferite de cele care au fost reflectate în proiect. Pe moment, proiectul urmează a fi suspendat sau scos de pe ordinea de zi pentru a vedea ce alte soluții avem pentru a rezolva această problemă”, a spus ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Ministrul de Externe a precizat că autoritățile nu trec cu vederea reacția societății față de proiectul buclucaș, iar din acest motiv documentul va fi regândit.

„Cu regret, constatăm o reacție virulentă și, pe undeva, e de înțeles într-un stat cum este Republica Moldova, într-un stat unde veniturile cetățenilor sunt destul de reduse. Doar că cetățenii noștri nu înțeleg sau cei care au criticat se fac a nu înțelege că diplomații noștri nu merg în excursie în țările de reședință, ci merg să muncească și să apere interesele cetățenilor noștri. Având în vedere reacția virulentă a societății, suntem un stat democratic, plecăm urechea la reacția cetățenilor, pe undeva împărtășim această nemulțumire și va trebui să regândim abordarea, va trebui să căutăm, eventual, alte soluții și să evităm antagonizarea societății”, a mai spus Mihail Popșoi.

Modificările la Legea privind serviciul diplomatic au fost adoptate în prima lectură în timpul ședinței plenare din 18 iulie. Proiectul a fost aprobat cu votul a 58 de deputați.

Știri.md amintește că în cadrul ședinței Parlamentului din 18 iulie a fost aprobat proiectul de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, elaborat de câțiva deputați PAS, potrivit căruia copiii ambasadorilor R. Moldova vor primi câte 700 de euro pe lună.

La scurt timp, fostul premier Ion Chicu a venit cu o reacție și a publicat o imagine cu indemnizațiile lunare pe care urmează să le primească copiii ambasadorilor, menționând că „inițiativa PAS de a îmbuna ambasadorii și tot personalul diplomatic și consular nu este întâmplătoare”.

Totodată, reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au calificat această decizie drept una cinică și spun că astfel autoritățile ar încerca să corupă angajații misiunilor diplomatice din afara țării, chiar înainte de alegerile prezidențiale.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o serie de precizări în contextul în care autoritățile intenționează să modifice cadrul normativ cu privire la serviciul diplomatic, în special acordarea unei indemnizații lunare de câteva sute de euro pentru copiii ambasadorilor. Potrivit responsabililor, practica de a oferi indemnizații copiilor ambasadorilor este una pe larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării